Geometria
Neosekt: Trójkąt równoramienny o podstawie 6 cm i kącie ostrym 30 stopni, obraca się wokół prostej
zawierającej wysokość trójkąta.Oblicz objętość otrzymanej bryły
30 gru 19:25
Krzych: A ten kąt 30 stopni to jest przy podstawie czy między ramionami, bo jest drobna nieścisłość w
treści?
30 gru 19:33
Neosekt: Dokładnie przepisałem co mam na kartce, i właśnie też nie wiem o jaki kąt chodzi, ale skoro
mowa o liczbie pojedyńczej "kąt" to chyba chodzi o ten między ramionami
30 gru 19:37
Aga: Wersja łatwiejsza: kąt 300 przy podstawie i wysokość opuszczona na tę podstawę.
Wtedy stożek ma H=√3
r=3
l=2√3
30 gru 20:01