Pierwiastki
Mario: Sprawdź, czy:
a) Duży pierwiastek a w nim: 7 + 4 pierwiastek z 3 = 2 + pierwiastek z 3
b) Duży pierwiastek a w nim : 2 pierwiastek z 2 + 3 = pierwiastek z 2 +1
Przepraszam, że tak opisowo te pierwiastki, ale nie mam pojęcia jak wstawić "normalne"
pierwiastki.
30 gru 19:24
ICSP: √7 + 4√3 = 2 + √3
Podnoś obustronnie do kwadratu.
30 gru 19:25
Krzysiek: podnieś strony do kwadratu i sprawdź...
30 gru 19:25
ICSP: albo zwijaj do wzoru.
30 gru 19:25
Mario: Ok, dzięki udało się.
30 gru 19:29