miejsce zerowe
kajka: wyznacz miejsce zerowe dla funkcji :
y=x3−x2+3x−3
wyliczyłam tak
x3−x2+3x−3=0
x2(x−1)+3(x−1)=0
(x−1)(x2+3)=0
x−1=0
x=1
oraz x2+3=0
x2=−3
to x mi wychodzi √−3 czyli bez sensu
co jest nie tak?
30 gru 19:10
ICSP: x2 + 3 nie ma miejsc zerowych.
30 gru 19:11
kajka: czyli jest tylko to jedno miejsce zerowe? tak?
x=1
pozostale obliczenia są ok?
30 gru 19:13
ICSP: tak jest tylko jedno miejsce zerowe.
Bledem jest tylko ten zapis :
√−3.

Po prostu zostawiasz tak :
x−1 = 0 v x
2 + 3 = 0
x = 1
x
2 + 3 = 0 − sprzeczne
30 gru 19:15
Aga: obliczenia są ok.Jest 1 m.z.
30 gru 19:17