przestrzenie wektorowe :P
ICSP: Dobrze. W końcu czas się wziąć do roboty

utworzę sobie nowy temat tak aby mieć już jasność
Przestrzenie wektorowe:
1.
Sprawdzanie liniowości oraz nieliniowości wektorów:
Umiem sprawdzić za pomocą utworzenia układu równań . Jeżeli : α
1 = α
2 = ... = a
n = 0 to są
zależne.
Chciałbym się dowiedzieć jak sprawdzić za pomocą macierzy

2.
Sprawdzanie czy coś jest podprzestrzenią
Widziałem dwie metody :
a) Suma dwóch wektorów oraz ich iloczyn pozostaje w przestrzeni
b) nie wiem dokładnie o co w tej metodzie chodzi ale :
V = {x,y,z, ∊ R
3 : 2x−y+3x = 0}
2x − y + 3z = 0 ⇔ y = 2x + 3z
u = (x,y,z) = (x;2x+3z;z)
v = (a;b;c) = (a;2a+3b;b)
i teraz tak samo jak wcześniej?
3.
Baza przestrzeni wektorowych
Warunki na bazę :
− wszystkie wektory w bazie są liniowo niezależne
− każdy inny wektor w przestrzeni jest kombinacją liniową wektorów z bazy, tzn. jeśli weźmiesz
taką bazę: B = { (0,1), (1,0) }
Tutaj mi to kompletnie nie idzie.
4.
Co oznaczają dim oraz lin
dim − wymiar
lin − podprzestrzeń?
Chyba na razie tyle. Mógłby ktoś sprawdzić czy głupot nie powypisywałem i dać jakieś bardzo
łatwe przykłady z tego?
30 gru 19:05
Krzysiek: 1)to są liniowo niezależne
jeżeli a
1 x
1 +...+a
n x
n =0 ⇒a
1 =...=a
n =0 to x
1 ,...,x
n są liniowo niezależne
za pomocą macierzy?
wstawiasz do macierzy i liczysz wyznacznik (jeżeli jest różny od zera ) to l.n
lub liczysz rząd macierzy musi być równy liczbie wektorów żeby były l.n
(oczywiście wyznacznik liczysz gdy masz macierz kwadratową)
przykład:
sprawdź czy wektory są l.n;
(1,0,1),(0,1,1),(0,0,1)
2) nie wiem o co chodzi w tej metodzie,
muszą spełniać dwa warunki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Podprzestrze%C5%84_liniowa
lub jeden (równoważny tym dwóm )
tzn:
niech α,β ∊R
x,y ∊U ,
jeżeli αx+βy ∊U to U⊂V
3)wystarczy żeby spełniały jeden warunek tzn albo były l.n. albo generowały cała przestrzeń
4) lin−liniowa powłoka
http://pl.wikipedia.org/wiki/Podprzestrze%C5%84_liniowa#Pow.C5.82oka_liniowa
30 gru 19:34
ICSP: Dziękuję

Mógłbym prosić jeszcze o jakiś prosty przykład do każdego z tych podpunktów?
30 gru 19:52
Krzysiek: V={(x,y,z): 2x+3y+4z =0 }
sprawdzić czy jest podprzestrzenią przestrzeni R
3
znaleźć bazę i wymiar przestrzeni V
jakiś znalazłem prosty przykład, (mam nadzieję, że prosty

)
30 gru 20:08
ICSP: u = (x;y;z) ∊ V ⇔ 2x +3y + 4z = 0
v = (a;b;c) ∊ V ⇔ 2a + 3b + 4c = 0
u + v = (x+a,y+b,y+c) ∊ V
2(x+a) + 3(y+b) + 4(z+c) = [2x + 3y + 4z] + [2a + 3b + 4c] = 0 + 0 = 0 ∊ V
αu = (αx;αy;αz)
αx + αy + αz = α(x+y+z) = α * 0 = 0 ∊ V wiec jest to podprzestrzeń
| | 3 | |
2x + 3y + 4z = 0 ⇔ x = |
| y + 2z |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
( |
| y + 2z; y ; z) = y( |
| ;1;0) + z(2;0;1) |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
teraz aby były bazą wektory : ( |
| ;1;0) oraz (2;0;1) muszą być liniowo niezależne ? |
| | 2 | |
30 gru 20:15
Krzysiek: tak
30 gru 20:16
SYLWIA.: zróbcie mi wszystkie przykłądy, błagam : ((((((((((((((((((((((((((((((
30 gru 20:16
ICSP: czyli mamy układ równań :
α = 0
β = 0
czyli α = β = 0 to znaczy zę są liniowo niezależne
dimV = ilość wektorów w bazie = 2
30 gru 20:19
Krzysiek: tak
30 gru 20:20
ICSP: a mógłbym jeszcze spytać na podstawie tego przykładu gdzie tutaj są generatory przestrzeni
liniowych?
30 gru 20:23
ICSP: Oczywiście

Bardzo dziękuję za pomoc

Wrzuci ktoś inny jeszcze jakiś przykład?
30 gru 20:27
Krzysiek: to niestety inna osoba

teraz zauważyłem, że masz błąd przy tych wektorach z bazy (brakuje minusów)
te wektory z bazy to generatory przestrzeni
30 gru 20:29
ICSP: oo faktycznie

Głupi błąd

Dziękuję i pozdrawiam
30 gru 20:30