prawdopodobienstwo
an: pomóżcie
Na loterii jest 100 losów , z czego 1 daje wygraną 50zł, 7 dają wygrana 20zł, 12 daje wygrana
po 10 zł i pozostałe są puste. Jakie jest P ze kupując dwa losy wygramy dokladnie 20zł?
30 gru 18:36
Aga: 7 po 20 żł
12 po 10 zł
80 pustych
wygrasz 20 zł jeśli kupisz 2 losy z 12 po 10Zł lub 1 z 7 za 20 zł i 1z 80 pusty.
30 gru 18:49
toja:
1 los → 50 zł
7 losów → 20 zł
12 losów →10 zł
−−−−−−−−−−
r−m 20 losów wygrywających, to 80 losów przegrywających
kupujemy 2 losy
A −− mamy wygrać 20 zł czyli wtedy gdy trafimy:
2 losy po 10 zł lub 1los za 20 zł i 1 los pusty
| | |A| | |
P(A)= |
| =.......... dokończ obliczenia |
| | |Ω| | |
30 gru 18:53
Krzych: Jakby było więcej miejsca to walnąłbym drzewko, żeby to było przejrzyście widać, no ale coż, w
takim razie tylko napiszę. Jeżeli kupujemy dwa losy jednocześnie to:
Ω=4950
Zdarzenie A czyli zdarzenie, że wygramy dokładnie dwie dychy zachodzi, w sytuacji gdy
wylosujemy 2 z 12 losów dających wygraną 10zł lub gdy wylosujemy 1 z 7 losów dających wygraną
20zł i 1 z 80 losów pustych, zatem:
A=626
Teraz policzenie prawdopodobieństwa to już formalność:
30 gru 18:55
toja:
@
Krzychu
Na przyszłość takie banalne rachunki zostaw dla właściciela postu .
Niech chociaż tyle da od siebie

Pozdrawiam
30 gru 18:58
an: Dziękuje wam za rozwiązania, prawdopodobieństwo to jakiaś czarna magia dla mnie

czy dało by sie coś z tym zrobić?
Niech Ω oznacza przestrzeń wyników losowania jednej liczby ze zbioru {1,2,…,364}
Określamy zdarzenia losowe:
A− Wylosowano liczbę podzielną przez 6
B− Wylosowano liczbę podzielna przez 8 C− Niepodzielną przez 6
D− Podzielna przez 6 i przez 8 E− Podzielna przez 6 lub przez 8
F− Podzielna przez 8 i nie podzielna przez 6
a) Zapisz zdarzenia C,D,E używając symboli działań na zbiorach symboli zdarzeń A,B,A’,B’
b) Oblicz prawdopodobienstwo zajscia zdarzen C,D,E,F
30 gru 19:03