kombinatoryka
anna: BARDZO PROSZĘ O POMOC
Niech Ω oznacza przestrzeń wyników losowania jednej liczby ze zbioru {1,2,…,364}
Określamy zdarzenia losowe:
A− Wylosowano liczbę podzielną przez 6
B− Wylosowano liczbę podzielna przez 8
C− Niepodzielną przez 6
D− Podzielna przez 6 i przez 8
E− Podzielna przez 6 lub przez 8
F− Podzielna przez 8 i nie podzielna przez 6
a) Zapisz zdarzenia C,D,E używając symboli działań na zbiorach symboli zdarzeń A,B,A’,B’
b) Oblicz prawdopodobienstwo zajscia zdarzen C,D,E,F
30 gru 18:13
Mila:
C=A'
D=A∩B
E=A∪B
# A= 60 tyle jest liczb podzielnych przez w danym zbiorze
#A' =364 − 60 =304
| | 304 | |
p(C) = p(A') = |
| dalej podobnie |
| | 354 | |
30 gru 22:52