a
asia: czeresnie sa drozsze od wisni o 25%. o ile procent wisnie sa tansze od czeresni
30 gru 18:01
toja:
o 20%
30 gru 18:04
Gustlik: 100a zł − cena wiśni
100a zł − 100 %
x zł − 125 %
| | 100a*125 | |
x= |
| =125a zł − cena czereśni |
| | 100 | |
125a zł − 100 %
100a zł − x %
100 % − 80 % = 20 %
Odp. o 20 %.
31 gru 01:04
Eta:
| | 0,25 | |
|
| *100%= ......... = 20% |
| | 1,25 | |
31 gru 15:54
Gustlik: Eta Też dobry sposób. Tylko ja pokazuje proporcjami, bo są bardziej obrazowe dla uczniów.
Może trochę dłuższe w zapisie, ale łatwiej przyswajalne i mniej kombinacyjne. Wielu z nich
lepiei widzi na proporcjach, co liczy. Pozdrawiam i życze Szczęśliwego Nowego Roku 2012.
P.S. To w koncu to Ty piszesz też pod nickiem "toja?
31 gru 17:52