dero2005:
oznaczamy:
x − cena cukru przed laty
x + 3,2 − cena cukru obecna
y − ilość cukru, którą można było kupić przed laty
y − 80 − ilość cukru, którą można kupić obecnie
| ⎧ | (x + 3,2)(y − 80) = 250 | |
| ⎩ | x*y = 250 |
|
zał: x>0 y>0
rozwiązujemy układ równań
(
225y + 3,2)(y−80) = 225
224 −
18000y + 3,2y − 256 = 225 |*y
225y − 18000 + 3,2 y
2 − 256y = 225 y
3,2y
2 − 256y − 18000 = 0
Δ = 295936
√Δ = 544
| | −b−√Δ | |
y1 = |
| = −45 → odrzucamy
|
| | 2a | |
x + 3,2 = 1,8 + 3,2 = 5 zł
odp Obecna cena cukru wynosi 5 zł ( zdecydowanie za wysoka)