matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo- kam bak. Basiek: Prawdopodobieństwo− kam bak. Dzień dobry, wszystkim Mam hm, bardzo głupie pytanie Zadanie:
 1 
Bla bla bla, n dla jakiego prawdopodobieństwo będzie >

3 
Doszłam do postaci
30 1 

>

n!(n−2)! 3 
Zachodzę w głowę, jak to obliczyć, bo chyba mi "uciekło" Jeśli można, proszę o pomoc emotka
30 gru 17:56
Basiek: refresh
30 gru 18:09
toja: Napisz całą treść zadania, bez ....... "bla bla"
30 gru 18:12
Basiek: Na loterii jest n losów, w tym 6 wygrywających. Kupujemy 2 losy. Wyznacz n, tak aby prawdop, że
 1 
oba losy będą wygrywające było większe o

.
 3 
Możliwe, że źle policzyłam, ale i tak chciałabym wiedzieć, jak rozwiązać powyższą nierówność
30 gru 18:16
toja:

nawias
n
nawias
nawias
2
nawias
 (n−1)*n 
|Ω|=
=...... =

2 

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

|A|=
= ..... =15

1 30 1 
P(A) >

>

3 (n−1)*n 3 
teraz działaj emotka
30 gru 18:34
Basiek: Dzięki Nie wiem, jak ja tamto policzyłam, ale hm, dalej mi nie wychodziemotka Więc tak: założenia: n>0 n≥2 ⇒ n−1>0 Mogę mnożyć na krzyż w takim wypadku (?) 90>n2−n n2−n−90<0 Δ=361 Δ=19 n∊(−9,10) i n≥2 ⇔ n∊{2,3,4,5,6,7,8,9} Tylko, że odp to 6,7,8,9, gdzieś musiałam zgubić założenie/ coś źle policzyć. Toju− mogłabyś(mógłbyś?)? I wybacz, że zawracam głowę
30 gru 18:49
Aga: Przecież losów jest co najmniej 6
30 gru 18:55
toja: emotka
30 gru 18:56
Basiek: Słusznie Aga,teraz widzę od pewnego czasu już nie patrzyłam na treść zadania, tylko na nierówność i grzebałam w założeniach emotka Dziękuję wszystkim emotka Robię następne, więc niestety na pewno jeszcze o coś zapytam emotka
30 gru 18:58
Basiek: Zadanie 2. prawdop− tramwaj − rzeźnia. Do pustego tramwaju złożonego z trzech wagonów wsiada sześciu pasażerów przy czym każdy wybiera losowo wagon. Oblicz prawdopodobieństwo, że; a) do każdego wagonu wsiądzie 2 pasażerów. Może ktoś wskazać błąd w moim rozumowaniu? IΩI= 36 (to rozumiem...)

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

IAI=
* 3 *
*2 *
*1

Więc tak : wybieram 2 pasażerów z 6ciu, mają do wyboru 3 wagony wybieram 2 z 4 pozostałych− wybierają z 2 wagonów wybieram 2 z 2 , nie mają wyboru =1 Mógłby ktoś?
30 gru 19:33
Aga: Masz odpowiedź, bo mam zupełnie inną koncepcję od twojej.
30 gru 19:40
Basiek: 10/81 Gdyby mój wynik zgadzał się z odpowiedziami... No, ale nie. Jak to powinno być Twoim zdaniem, bo moje zdanie jest błędne ? emotka
30 gru 19:41
Aga: Nie wiem, czy mogę napisać coś, czego nie jestem pewna?
30 gru 19:52
Basiek: Trochę przysnęłam emotka Jasne, pisz Chętnie przyjmę wszystkie propozycje
30 gru 20:10
Basiek: Cóż, up.
30 gru 20:20
toja:

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

|A|=
*
*
=........

i gotowe emotka
30 gru 20:25
Basiek: Dobra, doszłam do wniosków, że

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

IAI=
*
*

tylko nie mam zielonego pojęcia, dlaczego wystarczy ich podzielić na te 3 równe grupy. Bu.
30 gru 20:25
Mila:
nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

− liczba sposobów rozmieszczenia po dwóch pasażerów do każdego wagonu.

Przy okazji podrzucam Ci zadanie. Widzę, że jesteś ambitna. W pewnym regionie zrobiono badania dotyczące bezpieczeństwa na drogach i otrzymano wyniki: 1) średnio na stu kierowców, zatrzymanych do kontroli przez policję, jest pod wpływem alkoholu. 2) Kierowca nietrzeźwy jest sprawca wypadku z udziałem pieszego razy częściej niż kierowca trzeźwy. 3) W 55 % wypadków samochodowych z udziałem pieszego sprawcą wypadku jest kierowca samochodu Wykorzystując te dane oblicz prawdopodobieństwo, że sprawcą wypadku jest: a) trzeźwy kierowca (odp. 0,41) b) nietrzeźwy kierowca (0,1)
30 gru 20:51
Basiek: Mila , nie widać liczb w podpunktach 1 i 2 emotka Mogłabyś? A słowo "ambitna" było nawet zabawne dzięki.
30 gru 20:54
Mila: 1) 11 jest pod wpływem 2) 4 razy częściej Przepraszam.
30 gru 21:01
Basiek: Nie ma za co przepraszać. To ja jeszcze raz dziękuję emotka
30 gru 21:12
Basiek: Cóż, chyba niestety nie umiem tego zrobić To jest chyba poddział − prawdopodobieństwo całkowite Już widzę, jak będzie mi to cudownie szło
30 gru 21:22
Mila: Tak, to p.całkowite. Odpowiedzi mają być odwrotnie, bo taka odp. jest bez sensu. Pozdrawiam.
30 gru 21:29
Basiek: Możesz powiedzieć mi co robię źle np. na podstawie tych nietrzeźwych jak rozpiszę? tylko zrobię to łopatologicznie, bo wzorów jeszcze nie znam.
30 gru 21:33
Mila: Oczywiście, jeśli sama wykryję błąd. Może Jakub się włączy, jakoś Go nie widać.
30 gru 21:45
Basiek: więc x− wszyscy kierowcy

nawias
x
nawias
nawias
1
nawias

IΩI=
=x

0,11 x− pod wpływem 0,89 x trzeźwi 0,2 − wypadek z udziałem pieszego i kierowcy trzeźwego 0,8 − −II− pijanego 0,55x − w tych wypadkach wina kierowcy Czyli A− wypadek trzeźwego kierowcy IAI=0,55* 0,89* 0,2 x= 0,0979x P(A)= 0,0979
30 gru 21:52
Mila: Zostaw to zadanie do momentu, gdy pani (pan) wyjaśni Ci na lekcji prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Będę zerkać do Twoich wpisów.
30 gru 22:02
Basiek: Dobrze, ale obawiam się, że jak już mi wyjaśni będę wiedzieć jeszcze mniej niż teraz emotka Mogłabym jeszcze zapytać o podpunkt b) do zadania o pociągu ? Rozumiem urny itd, ale przy szufladach i pociągach − wysiadam. Do pustego tramwaju zlozonego z trzech wagonow wsiada 6 pasazerow, przy czym kazdy wybiera losowo wagon. Jakie jest prawdopodobienstwo, że b) do trzeciego wagonu wsiądzie trzech pasażerów

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

rozumiem, że należy ich wybrać
i usadzić w wagonie (*1), ale co mam zrobić z resztą?

30 gru 22:06
Eta: pozostałe 3 osoby dowolnie do dwu wagonów na 23 sposobów

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

i mamy: |A|=
*23 =...

30 gru 22:16
Basiek: Hm, tak, racja, dziękuję Eta emotka chyba nigdy tego nie pojmę
30 gru 22:19
Eta: Ejj tam, ejjj tam emotka pojmiesz ......... wierzę w Ciebie, jak w swoją "połówkę"
30 gru 22:22
Mila: B − do trzeciego wagonu wsiądzie trzech pasażerów

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

#B =
∧ 2 3

Trójkę pozostałych pasażerów "wsadzamy" do 2 wagonów pozostałych jak popadnie, czyli ciągi 3 wyrazowe z 2 elementów (mogą to być wagony, szuflady, pudełka) #Ω=36 −liczba sposobów rozmieszczenia 6 pasażerów w 3 wagonach.
30 gru 22:22
Basiek: Dziękuję Mila emotka Ech, w ogóle to czuję się nawet pocieszona. Cóż, chyba muszę zrozumieć, bo nie mam wyboru.
30 gru 22:26
Basiek: Dobra, 3 mi wyszły, teraz jeszcze utknęłam przy tym jednym (obiecuję, że ostatnie... − na dziś przynajmniej) Pięciu pasażerów wsiada do pustego tramwaju złożonego z 3 wagonów, przy czym każdy wybiera losowo wagon. Oblicz prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden wagon zostanie pusty. IΩI=35 A− przynajmniej jeden pusty domyślam się, że najlepiej obliczyć A' − żaden wagon nie jest pusty. Czy ktoś może mnie uświadomić, jak obliczyć IA'I
30 gru 22:51
Mila: Ja zrobiłabym tak: A− Dwa wagony puste lub jeden wagon pusty'

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

#A =
+
∧(25−2)

30 gru 23:12
rumpek: Mila według mnie emotka tylko co u Ciebie oznacza ⋀ ?

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

|A| =
* 1 +
*(25 − 2)

emotka
30 gru 23:17
rumpek: odnośnie tłumaczenie czemu tak, to trzeba rozważyć dwa przypadki: 1o Gdy wybieramy dwa wagony (jeden zostaje pusty)
nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

* (25 − 2) (odejmujemy dwa przypadki wiadomo dlaczego : ) )

2o Gdy dwa wagony będą puste, a jeden pełen
nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

* 1

30 gru 23:18
Godzio: To może słowo wytłumaczenia: Jak nie wiadomo jak liczyć A' to licz A: Przynajmniej jeden pusty: Albo jeden pusty:
nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

(25 − 2) (odrzucamy możliwość że albo pierwszy będzie pusty albo drugi, stąd to − 2)

Albo dwa są puste:
nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

(tutaj ludzie nie mają już wyboru,

30 gru 23:18
Mila: Do Godzia i Rumpka. Macie rację, nie tłumaczyłam ,bo uczennica jest inteligentna, a gdy czegoś nie wie to grzecznie pyta. Pozdrawiam.
30 gru 23:22
Mila: Acha, może zrobicie zadanie o kierowcach? Mam wątpliwości do swojego rozwiązania.
30 gru 23:25
Basiek: Znów przyspałam, dziękuję ogrrromnie za wszystko. Już rozumiem. Jesteście wspaniali emotka emotka I doszłam do niepokojących wniosków− kiedy się nie odzywam dostaję 3x więcej rozwiązań i jeszcze z dokładnymi opisami. Od dziś uczę się małomówności ! emotka
30 gru 23:35
Godzio: Hehe, to moje ostatnie posty na forum Nowy rok nie zapowiada się dobrze dla mnie
30 gru 23:38
Basiek: Chyba nas definitywnie nie opuszczasz?!
30 gru 23:40
Godzio: Definitywnie nie, ale w styczniu tak Siedzę tu ponad 2 lata, od tak was nie zostawię, no chyba, że nie zaliczę egzaminów, wtedy skok z mostu żartuję
30 gru 23:45
Basiek: Dobra, w lutym Cię dopadnę. PAMIĘTAJ, mam maturę w maju! Na samym początku tak w zasadzie, a Ty tu pracujesz jako jeden z głównych autorytetów
30 gru 23:47
Godzio: W lutym to ja mam poprawki emotka
30 gru 23:52
Basiek: Godzio zdaj za pierwszym razem, co?
30 gru 23:52
Godzio: Postaram się, od poniedziałku całe dnie ryje w książkach
30 gru 23:53
Basiek: Ja sobie tak od miesiąca powtarzam... Ale trzymam za Ciebie kciuki emotka
30 gru 23:54
Godzio: Akurat kto jak kto, ale dla mnie to żaden problem przysiąść do matmy emotka
31 gru 00:00
Basiek: Godzio wierzę. W zasadzie− tym się różnimy. Ty przysiądziesz i się nauczysz, a ja będę planować, że nauczę się jutro. ^^ Kobieca logika jest niezastąpiona.
31 gru 00:02
Godzio: Pamiętaj, że jestem maniakiem może dlatego mi to tak łatwo przychodzi emotka
31 gru 00:03
Basiek: Wiesz co? Ja też tak chcę !
31 gru 00:04