Prawdopodobieństwo- kam bak.
Basiek: Prawdopodobieństwo− kam bak.
Dzień dobry, wszystkim
Mam hm, bardzo głupie pytanie
Zadanie:
| | 1 | |
Bla bla bla, n dla jakiego prawdopodobieństwo będzie > |
| |
| | 3 | |
Doszłam do postaci
Zachodzę w głowę, jak to obliczyć, bo chyba mi "uciekło"
Jeśli można, proszę o pomoc
30 gru 17:56
Basiek: refresh
30 gru 18:09
toja:
Napisz całą treść zadania, bez ....... "bla bla"
30 gru 18:12
Basiek: Na loterii jest n losów, w tym 6 wygrywających. Kupujemy 2 losy. Wyznacz n, tak aby prawdop, że
| | 1 | |
oba losy będą wygrywające było większe o |
| . |
| | 3 | |
Możliwe, że źle policzyłam, ale i tak chciałabym wiedzieć, jak rozwiązać powyższą nierówność
30 gru 18:16
toja:
| | 1 | | 30 | | 1 | |
P(A) > |
| ⇒ |
| > |
| |
| | 3 | | (n−1)*n | | 3 | |
teraz działaj
30 gru 18:34
Basiek: Dzięki

Nie wiem, jak ja tamto policzyłam, ale hm, dalej mi nie wychodzi

Więc tak:
założenia:
n>0
n≥2 ⇒ n−1>0
Mogę mnożyć na krzyż w takim wypadku (?)
90>n
2−n
n
2−n−90<0
Δ=361
√Δ=19
n∊(−9,10) i n≥2 ⇔ n∊{2,3,4,5,6,7,8,9}
Tylko, że odp to 6,7,8,9, gdzieś musiałam zgubić założenie/ coś źle policzyć.
Toju− mogłabyś(mógłbyś?)? I wybacz, że zawracam głowę
30 gru 18:49
Aga: Przecież losów jest co najmniej 6
30 gru 18:55
toja:
30 gru 18:56
Basiek: Słusznie
Aga,teraz widzę

od pewnego czasu już nie patrzyłam na treść zadania, tylko na
nierówność i grzebałam w założeniach

Dziękuję wszystkim

Robię następne, więc niestety na pewno jeszcze o coś zapytam
30 gru 18:58
Basiek: Zadanie 2. prawdop− tramwaj − rzeźnia.
Do pustego tramwaju złożonego z trzech wagonów wsiada sześciu pasażerów przy czym każdy wybiera
losowo wagon. Oblicz prawdopodobieństwo, że; a) do każdego wagonu wsiądzie 2 pasażerów.
Może ktoś wskazać błąd w moim rozumowaniu?
IΩI= 3
6 (to rozumiem...)
Więc tak :
wybieram 2 pasażerów z 6ciu, mają do wyboru 3 wagony
wybieram 2 z 4 pozostałych− wybierają z 2 wagonów
wybieram 2 z 2 , nie mają wyboru =1
Mógłby ktoś?
30 gru 19:33
Aga: Masz odpowiedź, bo mam zupełnie inną koncepcję od twojej.
30 gru 19:40
Basiek: 10/81
Gdyby mój wynik zgadzał się z odpowiedziami... No, ale nie.

Jak to powinno być Twoim zdaniem, bo moje zdanie jest błędne ?
30 gru 19:41
Aga: Nie wiem, czy mogę napisać coś, czego nie jestem pewna?
30 gru 19:52
Basiek: Trochę przysnęłam

Jasne, pisz

Chętnie przyjmę wszystkie propozycje
30 gru 20:10
Basiek: Cóż, up.
30 gru 20:20
toja:
i gotowe
30 gru 20:25
Basiek: Dobra, doszłam do wniosków, że
tylko nie mam zielonego pojęcia, dlaczego wystarczy ich podzielić na te 3 równe grupy. Bu.
30 gru 20:25
Mila:
| | | | | |
∧ | ∧ | − liczba sposobów rozmieszczenia po dwóch pasażerów do każdego wagonu. |
| | | |
Przy okazji podrzucam Ci zadanie. Widzę, że jesteś ambitna.
W pewnym regionie zrobiono badania dotyczące bezpieczeństwa na drogach i otrzymano wyniki:
1) średnio na stu kierowców, zatrzymanych do kontroli przez policję, jest pod wpływem
alkoholu.
2) Kierowca nietrzeźwy jest sprawca wypadku z udziałem pieszego razy częściej niż kierowca
trzeźwy.
3) W 55 % wypadków samochodowych z udziałem pieszego sprawcą wypadku jest kierowca samochodu
Wykorzystując te dane oblicz prawdopodobieństwo, że sprawcą wypadku jest:
a) trzeźwy kierowca (odp. 0,41)
b) nietrzeźwy kierowca (0,1)
30 gru 20:51
Basiek: Mila , nie widać liczb w podpunktach 1 i 2

Mogłabyś?
A słowo "ambitna" było nawet zabawne

dzięki.
30 gru 20:54
Mila:
1) 11 jest pod wpływem
2) 4 razy częściej
Przepraszam.
30 gru 21:01
Basiek: Nie ma za co przepraszać. To ja jeszcze raz dziękuję
30 gru 21:12
Basiek: Cóż, chyba niestety nie umiem tego zrobić

To jest chyba poddział − prawdopodobieństwo
całkowite

Już widzę, jak będzie mi to cudownie szło
30 gru 21:22
Mila:
Tak, to p.całkowite. Odpowiedzi mają być odwrotnie, bo taka odp. jest bez sensu.
Pozdrawiam.
30 gru 21:29
Basiek: Możesz powiedzieć mi co robię źle np. na podstawie tych nietrzeźwych jak rozpiszę?

tylko
zrobię to łopatologicznie, bo wzorów jeszcze nie znam.
30 gru 21:33
Mila: Oczywiście, jeśli sama wykryję błąd. Może Jakub się włączy, jakoś Go nie widać.
30 gru 21:45
Basiek: więc x− wszyscy kierowcy
0,11 x− pod wpływem
0,89 x trzeźwi
0,2 − wypadek z udziałem pieszego i kierowcy trzeźwego
0,8 − −II− pijanego
0,55x − w tych wypadkach wina kierowcy
Czyli A− wypadek trzeźwego kierowcy
IAI=0,55* 0,89* 0,2 x= 0,0979x
P(A)= 0,0979
30 gru 21:52
Mila: Zostaw to zadanie do momentu, gdy pani (pan) wyjaśni Ci na lekcji prawdopodobieństwo warunkowe
i całkowite. Będę zerkać do Twoich wpisów.
30 gru 22:02
Basiek: Dobrze, ale obawiam się, że jak już mi wyjaśni będę wiedzieć jeszcze mniej niż teraz

Mogłabym jeszcze zapytać o podpunkt b) do zadania o pociągu ? Rozumiem urny itd, ale przy
szufladach i pociągach − wysiadam.
Do pustego tramwaju zlozonego z trzech wagonow wsiada 6 pasazerow, przy czym kazdy wybiera
losowo wagon. Jakie jest prawdopodobienstwo, że
b) do trzeciego wagonu wsiądzie trzech pasażerów
| | | |
rozumiem, że należy ich wybrać | i usadzić w wagonie (*1), ale co mam zrobić z resztą? |
| | |
30 gru 22:06
Eta:
pozostałe 3 osoby dowolnie do dwu wagonów na 2
3 sposobów
30 gru 22:16
Basiek: Hm, tak, racja, dziękuję
Eta 
chyba nigdy tego nie pojmę
30 gru 22:19
Eta:
Ejj tam, ejjj tam

pojmiesz ......... wierzę w Ciebie, jak w swoją "połówkę"
30 gru 22:22
Mila: B − do trzeciego wagonu wsiądzie trzech pasażerów
Trójkę pozostałych pasażerów "wsadzamy" do 2 wagonów pozostałych jak popadnie, czyli ciągi 3
wyrazowe z 2 elementów (mogą to być wagony, szuflady, pudełka)
#Ω=3
6 −liczba sposobów rozmieszczenia 6 pasażerów w 3 wagonach.
30 gru 22:22
Basiek: Dziękuję Mila 
Ech, w ogóle to czuję się nawet pocieszona. Cóż, chyba muszę zrozumieć, bo nie mam wyboru.
30 gru 22:26
Basiek: Dobra, 3 mi wyszły, teraz jeszcze utknęłam przy tym jednym (obiecuję, że ostatnie... − na dziś
przynajmniej)
Pięciu pasażerów wsiada do pustego tramwaju złożonego z 3 wagonów, przy czym każdy wybiera
losowo wagon. Oblicz prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden wagon zostanie pusty.
IΩI=3
5
A− przynajmniej jeden pusty
domyślam się, że najlepiej obliczyć A' − żaden wagon nie jest pusty.
Czy ktoś może mnie uświadomić, jak obliczyć IA'I
30 gru 22:51
Mila: Ja zrobiłabym tak:
A− Dwa wagony puste lub jeden wagon pusty'
30 gru 23:12
rumpek: Mila według mnie

tylko co u Ciebie oznacza ⋀

?
30 gru 23:17
rumpek: odnośnie tłumaczenie czemu tak, to trzeba rozważyć dwa przypadki:
1
o Gdy wybieramy dwa wagony (jeden zostaje pusty)
| |
* (25 − 2) (odejmujemy dwa przypadki wiadomo dlaczego : ) ) |
| |
2
o Gdy dwa wagony będą puste, a jeden pełen
30 gru 23:18
Godzio:
To może słowo wytłumaczenia:
Jak nie wiadomo jak liczyć A' to licz A:
Przynajmniej jeden pusty:
Albo jeden pusty:
| |
(25 − 2) (odrzucamy możliwość że albo pierwszy będzie pusty albo drugi, stąd to − 2) |
| |
Albo dwa są puste:
| |
(tutaj ludzie nie mają już wyboru, |
| |
30 gru 23:18
Mila: Do Godzia i Rumpka.
Macie rację, nie tłumaczyłam ,bo uczennica jest inteligentna, a gdy czegoś nie wie to grzecznie
pyta.
Pozdrawiam.
30 gru 23:22
Mila: Acha, może zrobicie zadanie o kierowcach? Mam wątpliwości do swojego rozwiązania.
30 gru 23:25
Basiek: Znów przyspałam, dziękuję ogrrromnie za wszystko.
Już rozumiem. Jesteście wspaniali

I doszłam do niepokojących wniosków− kiedy się nie odzywam dostaję 3x więcej rozwiązań i
jeszcze z dokładnymi opisami. Od dziś uczę się małomówności !
30 gru 23:35
Godzio: Hehe, to moje ostatnie posty na forum

Nowy rok nie zapowiada się dobrze dla mnie
30 gru 23:38
Basiek: Chyba nas definitywnie nie opuszczasz?!
30 gru 23:40
Godzio:
Definitywnie nie, ale w styczniu tak

Siedzę tu ponad 2 lata, od tak was nie zostawię, no
chyba, że nie zaliczę egzaminów, wtedy skok z mostu

żartuję
30 gru 23:45
Basiek: Dobra, w lutym Cię dopadnę.

PAMIĘTAJ, mam maturę w maju! Na samym początku tak w zasadzie, a
Ty tu pracujesz jako jeden z głównych autorytetów
30 gru 23:47
Godzio: W lutym to ja mam poprawki
30 gru 23:52
Basiek: Godzio zdaj za pierwszym razem, co?
30 gru 23:52
Godzio:
Postaram się, od poniedziałku całe dnie ryje w książkach
30 gru 23:53
Basiek: Ja sobie tak od miesiąca powtarzam...
Ale trzymam za Ciebie kciuki
30 gru 23:54
Godzio: Akurat kto jak kto, ale dla mnie to żaden problem przysiąść do matmy
31 gru 00:00
Basiek: Godzio wierzę.

W zasadzie− tym się różnimy. Ty przysiądziesz i się nauczysz, a ja będę
planować, że nauczę się jutro. ^^ Kobieca logika jest niezastąpiona.
31 gru 00:02
Godzio: Pamiętaj, że jestem maniakiem

może dlatego mi to tak łatwo przychodzi
31 gru 00:03
Basiek: Wiesz co?

Ja też tak chcę !
31 gru 00:04