Punkt P nie spełnia równań tych prostych nie leży więc na nich
Przez ten punkt piszesz równania prostych równoległych do tych danych
Odnajdujesz pozostałe wierzchołki ....itd −
?
prosta równoległa do niej ma współczynnik kierunkowy
? ... a dodatkowo
ma przechodzić przez P
prosta y=12x+1 ma spóczynni kierunkowy
?
prosta równoległa do niej .. itd −
Jeden wierzchołek równoległoboku ma współrzędne P=(3,4) to wiemy z treści. Ponieważ jeden
bok tego równoległoboku leży na prostej y=x a drugi na prostej y=12x+1 to jeden z
wierzchołków tego równoległoboku będzie leżał na przecięciu się tych prostych. Nazwijmy ten
punkt R. Obliczmy zatem jego współrzędne:
y=x
y=12x+1
−y=−x
y=12x+1
0=−12x+1
12x=1
x=2
x=2
y=x
x=2
y=2
Zatem R=(2,2)
Teraz możemy napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt P=(3,4) i równoległej do
prostej y=12x+1 Na niej będzie leżał kolejny bok naszego równoległoboku.
y=12x+b
P=(3,4)
4=32+b
b=212
y=12x+212
Teraz policzymy punkt przecięcia się tej prostej z prostą y=x i otrzymamy punkt Q
y=x
y=12x+212
−y=−x
y=12x+212
0=−12x+212
12x=212
x=5
x=5
y=x
x=5
y=5
Zatem Q=(5,5)
Teraz aby policzyć pole równoległoboku policzymy długość jednego z jego boków, czyli odcinka
|QR| oraz długość wysokości poprowadzonej na ten bok czyli odległość punktu P od prostej y=x
|QR|=√(5−2)2+(5−2)2
|QR|=3√2
| |−1*3+1*4+0| | ||
h= | ||
| √(−1)2+12 |
| |1| | ||
h= | ||
| √2 |
| √2 | ||
h= | ||
| 2 |
| √2 | ||
P=3√2* | ||
| 2 |