Granica, zbieżnośc szeregu
siemo: Witam . Potrzebuje rozwiazania 3 zadanek.
1. Oblicz granicę ciagu an=(1−3/n)
2n
2. Podaj przedzialy monotonicznosci i wkaz ekstremum funkcji y=xe
x
| | n2 | |
3. Zbadaj zbieznosc szeregu ∑an, gdzie an= |
| |
| | 3n | |
z gory dzieki komuś kto okaza jakakolwiek pomoc
30 gru 17:26
Krzysiek: 1) korzystasz z liczby e
2) liczysz y' , y' =0 , y' >0 , y' <0
3) kryterium Cauchy'ego
30 gru 19:42
marcin: 1. lim (1−3/n)
2n= lim ((1+(−3)/n)
n)
2n/n=(e
−3)
2=e
−6
y'=(e
x)(1+x)
y'=0
(e
x)(1+x)=0
e
x=0 1+x=0
sprzecznosc x=−1
y'>0 y'<1
x>−1 x<−1
ekstremum w punkcie
x=−1, rosnaca w przedziale (−1, nieskonczonosc)
malejaca w przedziale (−nieskonczonosc,−1)
| | n2 | | n√n2 | | n | |
3. lim |
| =lim |
| = |
| =n |
| | 3n | | n√3n | | 3 | |
n>1 czyli szereg rozbiezny
chyba dobrze. jak cos to mnie poprawcie prosze
8 sty 12:09
marcin: oczywiscie tam jak jest y' to 2 zadanie juz
8 sty 12:10
Krzysiek: tylko 3 sprawdzam
jest źle
n√n2 →1
szereg zbieżny
8 sty 14:26