Zadanko
Paula: Czy ktoś to umiałby rozwiązać
W zbiorniku o objętości V = 0,5 m3
znajduje się tlen pod ciśnieniem 12,6 MPa. Ile
butli o objętości 0,02 m3
można napełnić z tego zbiornika, ładując bez użycia sprężarki
każdą do ciśnienia 4,5 MPa. Przyjąć, że w wyniku bardzo powolnego procesu napełniania
temperatura gazu nie zmienia się i że tlen jest gazem doskonałym.
Uwaga! Po napełnieniu ostatniej butli w zbiorniku pozostanie pewna ilość gazu określona przez
końcowe ciśnienie.
Wynik: 45 butli
30 gru 17:19
Paula: potrafi ktos mnie chociaz naprowadzic
30 gru 17:39
Paula: pomóżcie prosze
30 gru 18:19
Kevio: Mam pisać krok po kroku czy skrótem?
30 gru 18:29
Kevio: Napisze Ci jak mi wygodnie, a jak coś będzie nie zrozumiałe to pytaj.
| | p*V | |
Korzystając ze wzoru |
| =constans mamy w sumie zadanie rozwiązane, bo wiemy, że również |
| | T | |
T=constans.
Układamy równanie gdzie
x=liczba małych butelek
P=12.6MPa
p=4.5MPa
V=0.5m
3
v=0.02m
3
T=constans
| (P−p)*V | | x*p*v | |
| = |
| z tego wyznaczasz x i gotowe.
|
| T | | T | |
Jak coś nie pasi to pytaj.
30 gru 18:38
Paula: Jak jesteś jeszcze to mam pytanie bo widze ze ogarniasz termodynamike czego ja nie umiem pojąc
skąd ja mogłam wiedzieć ze p*v/t = const bo ja mam wzory ogólne do kazdych przemian i nie mam
tam takiego a wydawało mi sie ze to sa juz wszytkie to ten wzor jest jakis konkretny?
30 gru 19:30
Pepsi2092: ten wzór znajdziesz na karcie wzorów z której możesz korzystać na maturze z fizy

a poza tym
ten wzór jest przekształceniem równania Clapeyrona pV=nRT, gdzie nR jest stałe więc
doprowadzasz równanie do postaci aby po jednej stronie mieć stałe a po drugiej te parametry
które ulegają zmianie:
pV=nRT||T
nR=const gdzie n to liczba moli a R stała Boltzmanna
| | pV | |
i stąd masz |
| =const
|
| | T | |
30 gru 19:38
Kevio: | | P1*V1 | | P2*V2 | |
No w skrócie to by tak było, można jeszcze rozpisać, że |
| = |
| czyli jak |
| | T1 | | T2 | |
masz jedną wartość stałą i jedną znaną to możesz wyliczyć trzecią.
30 gru 19:55
Paula: Ze zbiornika pobrano m = 0,25 kg gazu, co spowodowało spadek ciśnienia z P1 = 15,5
MPa do P2 = 14,6 MPa. Zakładając, że jest to gaz doskonały oraz że temperatura gazu w
zbiorniku nie zmieniła się, obliczyć masę m gazu, jaka pozostała w zbiorniku.
I tu mam problem wypisłam sobie dane tylko ze nie wiem czy m=0,25 traktowac jako m1 czy m2
30 gru 19:59
Paula: i tak sie zastanawaiłam z jakiego wzoru skorzystać bo ten wzór pv/t dał mi dużo do myslenia
haha i szukłam po necie czy jest jeszcze jakis inny ale nie moge nic znaleść
30 gru 20:00
Kevio: Masz też odpowiedź do tego zadania?
30 gru 20:07
Paula: Tak m = 4,056 kg
30 gru 20:11
Kevio: Nie wiem jak to powinno być rozpisane na max ilość punktów, ale można to zrobić przez
proporcje.
| | 0.25kg | |
Skoro 0.25kg daje różnicę 0,9MPa to |
| =0.27(7)
|
| | 0.9MPa | |
wtedy można pomnożyć to przez 14.6 i wyjdzie 4.05(5)kg
Niech ktoś jeszcze się wypowie jak to powinno być zrobione bo sam jestem ciekaw. Kiedyś tak
zadanie z wypartą cieczą rozwiązałem...
30 gru 20:18
Paula: Dzięki wielkie zawsze coś do przodu przynajmniej sie dowiedziałam ze zadania z termo mozna na
proporcje rozwiązywać hehe
30 gru 20:20
Paula: A do tego zadania jaki mam wzór zastosować bo mam podany czas czy on cos zmienia


W celu zmierzenia podawanego przez sprężarkę strumienia azotu ładowano zbiornik
o objętości V = 0,5 m
3, który przed pomiarem zawierał ten sam gaz o ciśnieniu P1 = 100
kPa i temperaturze T1 = 293 K. Po 20 minutach ładowania zmierzono w zbiorniku P2 = 230
kPa i T2 = 315 K. Obliczyć średni, masowy strumień dopływającego gazu.
Wynik: m = 0,546 g/s
30 gru 20:22
Kevio: Czas jest potrzebny tylko po to ile tych kilogramów przechodzi przez wąż sprężarki w czasie
sekundy. Tak to musisz wyliczyć z tego wzoru co poprzednio ilość (czy tam masę) przeniesionego
powietrza do butli w czasie 20 minut (ale czas przenoszenie cię nie interesuje jak na razie).
Objętość jest stała jakby co.
30 gru 20:27
Paula: | | pv | |
ale jak z wzory |
| mam obliczyc masę? |
| | T | |
30 gru 20:30
Paula: Czyli jesli wzrosnie czas, to objetosc tez?
30 gru 20:30
Kevio: A czy jest coś mowa o tym, że butla się rozpręża albo co? Raczej nie, więc V=constans.
W sumie to nie wiem jak tu z tą masą sobie poradzić.
Wiem tyle, że masz dwa stany: przez pompowaniem i po pompowaniu. Na podstawie różnicy pasowało
by policzyć masę gazu jaki tam wpompowano. Później podzielenie tego przez 20 minut da
strumień, ale jak policzyć mase to przyznam się, że sam nie wiem.
30 gru 20:34
Paula: Oki dzięki
30 gru 20:35
ICSP: bo ssasz
30 gru 20:41
Paula: A Ty co inteligent taki?
30 gru 20:42
Basiek: STOP.
Paula na jakiś 3 wątkach ktoś się bawi w podszywanie pod stałych użytkowników forum

Wg
niego obrazanie ludzi jest zabawne. Po prostu to zignoruj.

Pozdrawiam.
30 gru 20:44
SYLWIA.: ICSP można wiedzieć ile masz lat ?
30 gru 20:47
Kevio: Jakby co to ktoś udzielił innego rozwiązania do zadania w którym ja robiłem za pomocą
proporcji.
30 gru 20:49
Kevio: To ktoś powie co tu się właściwie dzieje?! A w sumie to kit z tym...
kto rozwiązał ostatnią część z tego zadania tego z masą?
30 gru 20:53
Paula: No też chciałabym wiedzieć czy ktoś to potrafi rozwiązać?
30 gru 20:56
Paula: Zazdrościsz ludziom ze nauczyć czegoś chcą czy co ? Nie pojmuje takich ludzi bo inteligencją to
nie błyszczysz ! A głupie żarty mnie nie wzruszają jeśli o to ci chodzi!
30 gru 20:59
sero: czemu w tym pierwszym zadaniu odejmujemy cisnienia
24 lis 15:03