pomocy
mirek: rozwiaz równanie x3+4x2−2x−8=0 prosze o pomoc bo ja mam tak i nie wiem czy dobrze
(x3−2x)+(4x2−8)=0 x(x2−2)+4(x2−2)=0 (x2−2)+(x+4)=0 i jak dalej ma byc
30 gru 17:12
joka: takie rzeczy miałam dawno, więc nie jestem pewna czy to dobrze zrobiłam

wyszło mi x=4 i
x=−4, ale poczekaj aż Ci ktoś mądrzejszy to rozpisze
30 gru 17:16
toja:
x2(x+4)−2(x+4)=0
(x+4)(x2−2)=0
(x+4)(x−√2)(x+√2)=0
x= −4 v x= √2 v x= −√2
30 gru 17:23
Pepsi2092: x3+4x2−2x−8=0
x2(x+4)−2(x+4)=0
(x+4)(x2−2)=0
(x+4)(x−√2)(x+√2) =0
x+4=0 V x−√2 =0 V x+√2=0
x=−4 lub x=√2 lub x=−√2
30 gru 17:25
Pepsi2092: Sorry
toja że się wpierniczyłem

ale nie odswieżałem strony
30 gru 17:26
toja:
30 gru 17:38