ciąg
Mateusz: Ile wyrazów ujemnych ma ciąg an określony wzorem
an=n2−2n−24 dla n≥1
próbowałem zrobic to tak:
n2−2n−24−1≥0
Δ=b2−4ac
Δ=4+100
Δ=104
coś mi tutaj nie pasuje,nie wiem jak rozwiązac te zadanie
24 mar 19:47
Mateusz: jak rozwiązac tą nierównosc?
24 mar 20:06
Sabin: Ale przecież:
Δ = 4 − 4*1*(−24) = 4 + 96 = 100

I rozwiązuj nierówność <, a nie ≥ 0, ponieważ pytanie jest o ujemne wyrazy.
Pozdrawiam
24 mar 20:11
Bogdan:
albo tak:
n2 − 2n − 24 < 0
n2 − 2n + 1 − 25 < 0
(n − 1)2 − 52 < 0
(n − 1 − 5)(n − 1 + 5) < 0
(n − 6)(n + 4) < 0 i n € N+
+ + + +
−−−−− −4 −−−−−−− 6 −−−−−−>
− − −
n € {1, 2, 3, 4, 5}
Odp.: Jest 5 wyrazów ciągu o wartościach ujemnych: a1, a2, a3, a4 i a5.
24 mar 20:19
Mateusz: mi wyszła Δ 104 ,ponieważ jedynke przerzuciłem na lewą stronę...
24 mar 21:42