Rozłóż wielomian na czynniki bardzo proszę o pomoc :(
justyna f : hej bardzo rosze o pomoc

bardzo prosze o gotowe rozwiązania poniewaz za kilka dni mam
egzamuiny semestralne w szkole i nie wyrobie sie ze wszystkim

a wiec tak
ZAD I.Rozłóż wielomiany na czynniki
a ) x
3− 4 x
2−x+4
b) 6x
2−5x+6x−5
c)x
3−
122+x−
12
d)x
5+10x
4+x
3+10x
2
ZAD II
Rozwiąż równanie
a)4x
3−14x
3+6x−21=0
b)15x
5−10x
4−6x+4=0
c)5x
3+x
3−6=30x
2
30 gru 16:46
justyna f : mam nadzieje ze znajdzie sie ktoś miły na nowy rok
30 gru 16:49
Danieloo: Zad 1 nie jest takie trudne, przyjrzy się dobrze a zobaczysz, że można przed nawiasy powyciągać
co nie co, drugie bardzo podobnie, a skoro masz egzaminy to lepiej poćwiczyć
30 gru 16:52
justyna f : tak tylko teraz pisze z polskiego i biologii zmatmy jest tylko praca kontrolna czyli to co
napisałam i jeszcze 2 inne zadania wiec nikt mnie nie bedzie sprawdzał
prosze...
30 gru 16:55
justyna f : hehe ale ja tam zadnych nawiasów nie widze
30 gru 16:56
ICSP: to zę ich nie widać to nie znaczy ze ich nie ma
a+b +c + d = (a+b) + (c+d)
30 gru 16:58
justyna f : przegladam teraz zeszyty i moim zdaniem nic tam do rozkładania juz nie ma

ale o co chodzi
30 gru 17:00
ICSP: skoro nikt nie będzie ci tego sprawdzął to mozęsz powypisywać głupoty

np.
0⇒kot goni psa ...
30 gru 17:01
justyna f : bardzo śmieszne

dzieki za pomoc
30 gru 17:02
rot: 1a/ x3− 4x2−x+4=x2(x−4)−(x−4)=(x−4)(x2−1)
30 gru 17:31
justyna f : to o to chodzi ?
30 gru 17:32
ICSP: (x−4)(x
2−1) = (x−4)(x−1)(x+1)
30 gru 18:53