POMOCY!!
joka: Czy ktoś mi pomoże? Proszę

Znaleźć równanie prostej przechodzącej przez pkt A(2,−5,3) i prostopadłej do prostej
Ewentualnie, niech ktoś łaskawy mi pokaże jak zamieniać postać kanoniczną (ewentualnie
parametryczną) na ogólną.
Please
30 gru 16:36
AS:
| | x + 2 | | y − 5 | | z − 3 | |
Równanie szukanej prostej |
| = |
| = |
| |
| | m | | n | | p | |
Warunek prostopadłości dwóch prostych: m1*m2 + n1*n2 + p1*p2 = 0
U nas 3*m − 2*n + 1*p = 0 , zachodzi np. dla m = 1 , n = 5 , p = 7
Stąd szukane równanie prostej
| x + 2 | | y − 5 | | z − 3 | |
| = |
| = |
| |
| 1 | | 5 | | 7 | |
Część druga w następnym poście
30 gru 16:57
joka: dzięki, dzięki

(a tam nie powinno być "+5" a nie "−"?)
30 gru 16:59
AS: Poprawka do równania prostej − ma być
| x − 2 | | y + 5 | | z − 3 | |
| = |
| = |
| i w następnym tak samo |
| m | | n | | p | |
30 gru 17:03
joka: dziękuję bardzo AS

nigdzie takiego wzoru nie znalazłam

moja babka od majcy jest z deka
postrzelona więc może dlatego

tylko dziwne, bo w odpowiedziach mam w mianownikach kolejno:
9, 22, 17 i zastanawiam się o co chodzi Oo
30 gru 17:10
AS: Wartości m,n i p mogą być różne,wartości podane są poprawne
gdyż spełniają warunek prostopadłości
3*9 − 2*22 + 1*17 = 27 − 44 + 17 = 0
30 gru 17:23
joka: aha, oki doki

a wiesz może jak zamieniać kanoniczną (ewentualnie parametryczną) na ogólną i
odwrotnie? Tylko chodzi mi o przestrzeń. Nigdzie tego nie mogę znaleźć
30 gru 17:25
AS:
Warunek równoległości prostych: Wr = a/a1 = b/b1 = c/c1
Warunek prostopadłości prostych: Wp = a*a1 + b*b1 + c*c1 = 0
Napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt P(xo,yo,zo)
i a) równoległej b) prostopadłej do wektora w = [wx,wy,wz]
a) (x – xo)/wx = (y – yo)/wy = (z – zo)/wz
b) (x – xo)*wx = (y – yo)*wy = (z – zo)*wz
Napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt P(xo,yo,zo)
i a) równoległej b) prostopadłej do prostej
(x – a)/m = (y – b)/n = (z – c)/p
a) prosta dana (x – a)/m = (y – b)/n = (z – c)/p
prosta równoległa (x – xo)/m = (y – yo)/n = (z – zo)/p
b) prosta dana (x – a)/m = (y – b)/n = (z – c)/p
prosta prostopadła (x – xo)/m1 = (y – yo)/n1 = (z – zo)/p1
z warunkiem m*m1 + n*n1 + p*p1 = 0
c) równoległej do płaszczyzn
A*x + B*y + C*z + D = 0 i a*x + b*y + c*z + d = 0 .
(x – xo)/| B C | = (y – yo)/| C A | = (z – zo)/| A B |
| b c | | c a | | a b |
Zamiana równania prostej na parametryczną
Przykład
3*x − y + 2*z − 7 = 0
x + 3*y − 2*z + 3 = 0
Punkt 1 − wyznaczyć punkt należący do prostej
Obieram np. z = 0 , wtedy do rozwiązania układ równań 3*x − y = 7 , x + 3*y = −3
Rozwiązaniem: x = 9/5 , y = −8/5
Szukany punkt: P(9/5,−8/5,0)
Punkt 2 − wyznaczenie wektora kierunkowego szukanej prostej
u = [3 ,−1,2] , v = [1,3,−2] , w = uxv = [3,−1,2]x[1,3,−2] = [−4,8,10]
Punkt 3 − równanie szukanej prostej
| x − xo | | y − yo | | z − zo | |
| = |
| = |
| |
| wx | | wy | | z | |
| x − 9/5 | | y + 8/5 | | z − 0 | |
| = |
| = |
| |
| −4 | | 8 | | 10 | |
w postaci parametrycznej
x = 9/5 − 4*t , y = −8/5 + 8*t , z = 10*t , t ∊ R
30 gru 17:40
joka: nie no, normalnie kocham Cię!

Tylko nie wiem czy jesteś facetem, nie chcę wyjść na kogoś kim
nie jestem

Dziękuję, dziękuję, dziękuję, dziękuję
30 gru 17:43
AS:
Dana jest prosta w postaci parametrycznej
np. x = 1 + t , y = −1 − 3*t , z = −2*t
Z pierwszego równania mamy t = x − 1 , podstawiam do drugiego i trzeciego
y = − 1 − 3*(x − 1) = −1 − 3*x + 3 => 3*x + y = 2
z = −2*(x − 1) = −2*x + 2 => 2*x + z = 2
Równanie prostej w zależności od (x,y,z)
{3*x + y = 2 , 2*x + z = 2}
Sprawdzam
3*(1 + t) + (−1 − 3*t) = 3 + 3*t −1 − 3*t = 2 Ok
2*(1 + t) + (−2*t) = 2 + 2*t − 2*t = 2 Ok
30 gru 18:16