pomocy
mirek: rozwiaz nierownosc (x+6)3(x−1)2(x−3)12(x−10)3<0 prosze o pomoc
30 gru 16:23
mirek: pomyłka ma tak byc (x+6)3(x−1)2(x−3)12(x−10)3
30 gru 16:25
Aga: x=−6 pierwiastek 3−krotny
x=1− pierwiastek 2−krotny
x=3 pierwiastek 1−krotny
x=10 3−krotny
Nanieś pierwiastki na oś liczbową , narysuj "węża" i odczytaj rozwiązanie.
30 gru 16:26
Aga: 3− pierwiastek 12− krotny
30 gru 16:27
30 gru 16:27
mirek: a jaki odczyt z tego bedzie napisz a narysowac sobie narysuje
30 gru 16:30
Pepsi2092: Musisz tylko pamietać, że wykres przcina się dla pierwiastków nieparzystokrotnych a odbija dla
parzystokrotnych
30 gru 16:30
Pepsi2092: Mi wychodzi x∊(−∞;−6)U(3;10)
30 gru 16:33
mirek: wiem mam narysowane juz a taki odczyt jest dobry x∊(−∞,−6)∪(10,∞) czy inaczej
30 gru 16:33
Danieloo: Tak dobrze zrobiłeś

.
30 gru 16:36
Aga:

odp x∊(−6;10)−{1,3}
30 gru 16:39
Pepsi2092: a sorry nie zobaczyłem, że poprawiłeś zadanie wyżej i rozwiązałem dla
(x+6)
3(x−1)
2(x−3)
12(x−10)
3<0
30 gru 16:40
Pepsi2092: Aga dobrze zrobiła
30 gru 16:43
Danieloo: A ja przepraszam bo myślałem, że >0.
30 gru 16:47
Pepsi2092: Pewnie zaczałes rysować wykres od dołu i dlatego masz całkiem inaczej, ale jeżeli współczynnik
przy najwyższej potędze w Twoim przypadku jest to x jest dodatni to zaczynasz od góry a jesli
byś miał np (x+6)
3(x−1)
2(x−3)
12(−x−10)
3 to wtedy po wymnożeniu tego wszystkiego miałbyś
na poczatku −x
20 i zaczynałbyś od dołu rysowanie
30 gru 16:48
mirek: a czemu jest taki odczyt jak aga ma wytłumaczcie mi
30 gru 17:00
mirek: a wykres mam taki jak aga
30 gru 17:02
Pepsi2092: bo masz nierówność i wszystkie <0 to wartości mniejsze od zera masz pod osią OX a liczby −6, 1
,3 ,10 nie moga należeć do tego przedziału bo sa równe 0 a nie mniejsze

A jak pytasz
ogólnie o odczytywanie z wykresu to wróc na chwile do funkcji kwadratowej i tam jest podobnie
z odczytywaniem
30 gru 17:20