Stereometria
Tomek: Prosze o pomoc!
Oblicz pole przekroju prostopadłościanu ABCD A'B'C'D' płaszczyzną przechodzącą przez
środki krawędzi AB, BC i AA', mając dane AB=BC=4 cm i CC'=8 cm. W ogóle nie wiem jaki to
będzie przekrój?
24 mar 19:42
kamil: narysuj sobie prostopadloscian i zaznacz srodki danych odcinkow. punkty te sa rowniez
wierzcholkami trojkata. ktory tworzy przekroj. oblicz dl odpowiednich odcinkow i gotowe
24 mar 22:44
Tomek: tak robiłem,ale w odpowiedz jest napisane, że przekrojem ma być sześciokąt (nieforemny) o
polu 36 cm2
24 mar 22:53
Basia: Zgadza się to będzie sześciokąt MNOPRS
gdzie:
M − środek AB
N − środedk BC
O − środek CC'
P − środek C'D'
R − środek A'D'
S − środek AA'
MN = PR = √22+22 = √8 = 2√2
NO = OP = MS = RS = √22+42 = √18 = 3√2
da się policzyć długość MR = NP
a to już wystarczy do policzenia pola
25 mar 00:01