R. PRAWDOPODOBIEŃSTWA
JÓZEK: W JEDNYM PUDEŁKU ZNAJDUJĄ SIĘ TRZY KULE Z CYFRĄ 2 I JEDNA KULA Z CYFRĄ 4,
W DRUGIM PUDEŁKU ZNAJDUJĄ SIĘ CZTERY KULE Z CYFRĄ 1 I JEDNA KULA Z CYFRĄ 7. TWORZYMY LICZBĘ
DWUCYFROWĄ: WYBIERAMY KOLEJNO JEDNĄ KULE Z PIERWSZEGO PUDEŁKA( CYFRA DZIESIĄTEK) I JEDNĄ KULE
Z DRUGIEGO PUDEŁKA( CYFRA JEDNOŚCI). OBLICZ PRAWDOPODOBIEŃSTWO ZDARZENIA :
A− UTWORZONA LICZBA JEST RÓWNA 27
B−UTWORZONA LICZBA JEST PODZIELNA PRZEZ 3
C− UTWORZONA LICZBA JEST NIEPARZYSTA I MNIEJSZA OD 30
30 gru 16:11
gocha:

Ω=20 ilosc wszystkich zdarzen
A
a=ilosc liczby 27
a=3
Ω=trzy dwudzieste
Ω=0,15
B
b− liczba podz przez 3
b=15
Ω=15 dwudziestych
Ω=0,75
C
to chyba tak samo jak b ale nie jestem pewna czy to dobrze
30 gru 20:04