Pepsi2092: Masz podane, że α∊(π;
3π2) więc jest to trzecia ćwiartka układu współrzednych jak zamienisz
to z radianów na stopnie to masz inaczej α∊(180;270) a wierszyk mówi, że w pierwszej ćwiartce
(sinα,cosα,tgα,ctgα ) − wszystkie są dodatnie, w drugiej tylko sinα, w trzeciej tgα i ctgα a w
czwartej cosα

i tutaj masz III ćwiartkę a cosα podany i wynosi on cosα=−{1}{2} to jak
wierszyk mówi sinα w trzeciej też jest ujemny

Korzystasz z jedynki :
sin
2α+cos
2α=1
sin
2α+
14=1
sin
2α=
34
sinα=
√32 lub sinα= −
√32 ale to pierwsze odrzucasz bo sin jest w III
ćwiartce i zostaje Ci sinα= −
√32.
Teraz wracasz do tego
sin(α−
π3), czyli inaczej sin(α−60) i masz wzór na sin różnicy kątów sin(α−β)=sinα*cosβ −
cosα*sinβ= i podstawiasz i liczysz
Pepsi2092: Spoko spoko, aż taki wielki to nie jestem

Ale również życzę szczęsliwego Nowego Roku