granica
maciej:
lim (√2n2 − 4n + 7 − √2n)
n→∞
mi ciągle wychodzi −2 a w odp mam −2√2
30 gru 15:28
30 gru 15:35
joka: Aga, no to dogrzałaś

Przecież Maciek pisze, że taki ma wynik w odp.
Niestety nie pomogę, bo mi zupełne głupoty wychodzą, ehh
30 gru 15:39
Aga: Rozpiszę.
30 gru 15:40
Aga: | √2n2−4n+7−√2n | | (√2n2−4n+7−√2n)(√2n2−4n+7+√2n) | |
| = |
| = |
| 1 | | √2n2−4n+7+√2n | |
| −4n+7 | |
| pod pierwiastkiem dzielisz przez n2, a resztę przez n |
| √2n2−4n+7+√2n | |
Poradzisz sobie dalej?
30 gru 15:47
maciej: | −4n+7 | | n(−4+7n) | |
| = |
| = |
| n√2−4n+7n2+n√2 | | n(√2−4n+7n+√2 | |
mi to tak wychodzi
30 gru 16:07
maciej: nie źle √2 + √2 to nie jest 2 ale i tak nie wiem co dalej
30 gru 16:09
30 gru 16:16
maciej: dlaczego √2+√2=2√2
30 gru 16:20
Aga: x+x=2x
1x+1x=2x
1√2
+1√2
...............
2√2
30 gru 16:32