f. kwadratowa
syllabi: Zapisz wzór funkcji kwadratowej której miejscami zerowymi są liczby 10 i 100 i której
zbiór wartości to przedział <−50 ; +∞)
24 mar 19:42
syllabi: bardzo proszę o pomoc!
24 mar 21:23
Eta: Pomagam
24 mar 21:24
coolilel: ok, jestem
24 mar 21:29
syllabi: przepraszam, inny nick, ale to niechcący
24 mar 21:30
Eta: Ok! ( miałam telefon

już podaję wskazówki
24 mar 21:31
Eta:
zapisz ten trójmian tak:
y= a(x −10)(x − 100) −−− to postać iloczynowa
ponieważ zb. wart. to <−50. +∞)
oznacza ,że yw = −50 i ramiona paraboli do góry czyli a >0
wiesz chyba ,że :
xw = ( x1 + x2)/2 => xw = 110/2 = 55
teraz z postaci kanonicznej:
W( 55, − 50)
więc : y= a( x− xw)2 + yw
zatem y = a ( x − 55)2 − 50
tylko pozostaje wyliczyć "a"
podstawiamy np x = 10 y = 0
do funkcji w postaci kanonicznej
czyli: a( 10 − 55)2 − 50 =0 => a * 452 = 50
=> a * 5*9*5*9=50 / : 25
=> 81a = 2 => a = 281
zatem funkcja ma postać:
y = 281(x −55)2 − 50
24 mar 21:42
syllabi: dziękuję bardzo!
24 mar 21:46