Badanie zmienności przebiegu funkcji
MoNika: | | (1−x)2 | |
Badanie zmienności przebiegu funkcji |
|
|
| | 2x | |
Mam problem nie wiem co zrobić, diedzina wyklucza 0 , natomiast gdy przyrównuje pochodną
| | x2 −1 | |
|
| do zera otrzymuje trzy liczby x=1 , x=−1 oraz x=0 nie wiem czy robie dobrze |
| | 2x2 | |
że zarówno mianownik jak i ilczebnik przyrównuje do zera skoro dziedzina już od poczatku
wyklucza 0 ?
Nie wiem również czy przy rysowaniu wykresu dla pochodnej pierwszego stopnia uwzgledniać to
zero czy poprostu wykluczyć je przy opisie?
Bo przy trzech miejscach zerowych to wychodzi falka natomiast przy dwóch to wykres funkcji
kwadratowej...Prosze o pomoc