pomocy
mirek: pomocy rozłoz wielomiany na czynniki w(x)=9x2−30x+25 jak to mam rozłozyc pomocy
30 gru 14:49
ICSP: (3x−5)
2
(a−b)
2 − a
2 − 2ab + b
2
przydaje się znać wzorki
30 gru 14:51
ICSP: (a−b)
2 = a
2 − 2ab + b
2
wredny minus
30 gru 14:52
mirek: a skad sie weznie 30x mozesz mi to rozpisac i wytłumaczyc
30 gru 14:58
ICSP: (3x−5)2 = (3x)2 − 2 * (3x) * 5 + (5)2 = 9x2 − 30x + 25
30 gru 14:59
mirek: dzieki za to a powiedz mi jeszcze takie w(X)=x3+2x2
30 gru 15:10
ICSP: x2 przed nawias i gotowe.
30 gru 15:10
mirek: ale jaki nawias mozesz mi napisac pruboje to zrozumiec ale jakos ciezko mam
30 gru 15:21
ICSP: wyłącznie wspólnego czynnika przed nawias to podstawa

x
3 + 2x
2 = x
2(x+2)
aby sprawdzić proponuję przemnożyć
x
2(x+2) = x
3 + 2x
2 czyli dobrze.
30 gru 15:35