siema
aimx: W trójkącie ostrokątnym ABC poprowadzono wysokościu BD i CE,, które przecięły sie w punkcie O.
−uzasadnij, że l∠ABDl = l∠ACEl
− Oblicz długoś odcinka OB oraz cos(∠ECB) wiedząc, że lEBl=5 , lBCl = √74 oraz lCOl : lOEl =
0,75.
30 gru 14:37
ICSP: Uzasadnienie to nawet ja zrobię wiec każdy sobie poradzi. W drugim skorzystaj z twierdzenia
cosinusów.
30 gru 14:44
ICSP: albo nawet nie. To jest prostsze niż myślałem
| |CO| | | 3 | |
| = |
| ⇔ |CO| = 3x oraz |OE| = 4x. Twierdzenie Pitagorasa dla obliczenia |CE| |
| |OE| | | 4 | |
później to już zabawa.
30 gru 14:47
aimx: no to √41 okej dzięki
30 gru 15:01
ICSP: ale co ma √41 ?
30 gru 15:02
aimx: no wynik OB tak wychodzi z pitagorasa?
30 gru 15:05
ICSP: Mi trochę inaczej wychodzi. Może jednak jest już zmęczony
30 gru 15:08