Oblicz macierz
beata: Proszę o pomoc. Bo za nic w świecie nie wychodzi mi.
Rozwiąż układ równań A(X) = B, gdzie
2 3 1 2 1
A = 1 4 2 1 2
−1 1 1 −1 −1
5 5 1 5 1
1
b= 3
2
0
to są macierze ale niestety nie wiem jak zrobic te nawiasy
Proszę o pomoc
30 gru 14:34
Rivek: Tworzysz macierz dopełnień [A|B] i robisz postać schodkową... a jaki wynik Ci wychodzi? Zaraz
zobaczę, rozwiążę.
30 gru 15:04
Rivek: Hmm... faktycznie jakieś "głupoty" wychodzą. To za bardzo nie pomogę... na moje to jakaś
sprzeczność jest
30 gru 15:12
beata: wiem jak to trzeba zrobic tylko gdzieś popełniam błąd i nie chce mi wyjść cxzy to rownanie
sprzeczne czy rownanie tożsamościowe
30 gru 15:12
beata: mi wyszło tak jak liczyłam
1 4 2 1 2 3
0 −5 −3 0 −3 −5
0 0 0 0 −2 0
0 0 0 0 0 0
lecz z tego co się orietuje to jesli jest sprzeczny noo w 2 ost wierszach sa same zera lecz w
ost kolumnie w tych dwoch wierszach powinna wyjsc liczba a moje rozwiazanie nie wiem czy jest
poprawne
30 gru 15:16
Rivek: Beata, mi wyszlo to samo. Problem z interpretacja...
30 gru 15:30