Proszę o pomoc w rozwiązaniu nierownosci
Aleksyseven: Proszę o pomoc w zadaniu : Rozwiąż nierówność:
a) x≤ √4−x2
b) √x2 + 7 > 2x+2
Najgorzej jest z punktem a. Dziedzina funkcji wychodzi mi Df€ <−2;2> wg zał że 4−x2≥0.
potem podnoszę do kwadratu i dochodze do postaci x2−2≤0 czyli odpowiedz wg tego powinna
byc x€ <−√2; √2> a w odpowiedziach jest ze to jest <−2;√2> domyslam sie ze tu jeszcze
jakies zalozenie powinno byc. prosze o zrobienie przykladu a i podpowiedz do b ! dziekuje
serdecznie !
30 gru 14:10
ICSP: To przypadkiem nie jest ostatnie zadanie z powtórzenia funkcji kwadratowej z książki MATeMAtyka
lda klasy III ?
30 gru 14:12
Aleksyseven: tak jest
30 gru 14:14
ICSP: ech

Mogę sie spytać czy robisz wszystkie zadania w z powtórzenia po kolei czy tylko wyrywkowo?
Co do twojego zadania. Twój błąd polega na tym że jeżeli podniesiesz do kwadratu liczbę ujemną
to dostaniesz liczbę dodatnią. Jeżeli podniesiesz liczbę dodatnią to również dostaniesz liczbę
dodatnią.
definicją pierwiastka arytmetycznego jest to że jest on zawsze dodatni. Dlatego rozwalasz tą
nierówność na dwa przypadki :
1
o x ∊ <−2;0) − nierówność zawsze spełniona.
2
o x ∊ <0;2> to tutaj wyliczyłeś że x ∊ <−
√2;
√2> uwzględniając dziedzine to mamy : x ∊
<0;
√2>
suma tych dwóch rozwiązań to zbiór <−2;
√2> i on jest rozwiązaniem. Czasem trzeba pomyśleć a
nie liczyć
30 gru 14:25
aleksyseven: Robię głównie wyrywkowo z zakresu rozszerzonego , jakos to idzie ale na tych przykladach sie
polamalem we wczesniejszych podpunktach robilem zmienna t i wychodzilo. a moge zapytac ten
pierwszy przypadek to jakie to jest zalozenie ? x≤0 ?
30 gru 14:28
aleksyseven: Aaaaa juz czaje

dzieki Ci stary ! taki banalny blad !
30 gru 14:33
ICSP: a ≤ √czegoś
√czwegoś ≥ 0 dla dowolnego czegoś
wniosek :
a < 0 zawsze spełnione.
30 gru 14:33
ICSP: dla dowolnego czegoś co należy do dziedziny oczywiście.
30 gru 14:35
aleksyseven: no wlasnie a x<0 jest spelniony zawsze ale uwzgledniajac dziedzine jest to <−2;0> dobrze kumam
?
30 gru 14:38
ICSP: nom
30 gru 14:38
aleksyseven: dzieki jestes wielki

pisales moze mature probna operonu ?
30 gru 14:39
ICSP:
30 gru 14:40
aleksyseven: widze tez rozszerzenie chcesz zdawac? a jak ty sie przygotowujesz oprocz powtorzen z
podrecznika ?
30 gru 14:42
ICSP: Już nie muszę się przygotowywać

80% xD
30 gru 14:45
aleksyseven: rozszerzona ?!
30 gru 14:47
ICSP:
30 gru 14:50
aleksyseven: Dobry jestes ! A sluchaj jak wg Ciebie mozna sobie dobrze powtorzyc material ? wystarczy
podrecznik czy nie ?
30 gru 14:51
Vizer: Może ja się wypowiem, do matury rozszerzonej raczej stanowczo za mało jest podręcznik szkolny,
przerób sobie informator z matematyki ze strony CKE.
30 gru 14:52
ICSP: Zależy jak dla kogo. Mi wystarczył podręcznik. Tylko że ja mam tak że nigdy w życiu się nie
uczę wzorów. Po prostu jak jakiś zobaczę to od razu go umiem. Zapamiętuje jakoś czy coś w tym
stylu. Nie wiem jak ja to robię .
30 gru 14:53
aleksyseven: tzn. ja mam takie arkusze maturalne z testami z matematyki firmy OPERON oraz Oficyny
edukacyjnej co o ty msadzicie ?
30 gru 14:53
ICSP: zależy jak chcesz zdać. Czy dobrze czy tak na 50% ?
30 gru 14:54
aleksyseven: interesuje mnie poziom 70% wzwyż. Chcialbym isc na budownictwo.
30 gru 14:55
ICSP: no to zajmij się arkuszami Pazdro
30 gru 15:00
aleksyseven: no to bede musial sie zajac

dzieki ci wielkie !
30 gru 15:12