Danieloo: Co do pierwszej to R jest promieniem koła opisanego na trójkącie prostokątnym, gdzie a i b to
przyprostokątne a c przeciwprostokątna (narysuj sobie to i będziesz lepiej widział). Skoro c
| | ab*c | |
jest przeciwprostokątną to 2R=c czyli P= |
| =ab2, a wiadomo, że jeżeli a i b są |
| | 2*2R | |
przyprostokątnymi to jeden z nich to podstawa drugi to wysokość, a dzielone na dwa dają pole
powierzchni trójkąta.
Danieloo: W drugim przykładzie korzystasz z tw. sinusów sinβ=
b2R sinγ=
c2R a
2=sin
2α4R
2
| | bcsinα | |
Podstawiasz do wzoru, który napisałeś wyżej i po skróceniu zostanie Ci P= |
| |
| | 2 | |
bcsinα − to wzór na pole równoległoboku, a połowa pola równoległoboku jest trójkątem.
Na przyszłość staraj się wykorzystać wzory, które masz w tablicach i wszystko dasz radę
zrobić

.