matematykaszkolna.pl
Całki podwójne gwiazda: ∫∫xy2dxdy ograniczonymi liniami x=y3 x=1 x+y=0 Przedziały y3≤x≤1 a jak z y? Bo y3=1 y=−1 i y=1 i co dalej?
30 gru 12:06
Trivial: rysunek Interesuje nas obszar zakreskowany na fioletowo, nazwijmy go D. Możemy iterować całkę na dwa sposoby. 1. Najpierw po x, a potem po y. Ten sposób jest bardziej pracochłonny, bo musimy rozbić obszar D na dwa obszary normalne. 2. Najpierw po y, a potem po x. Ten sposób jest zdecydowanie szybszy (mamy jeden obszar normalny, a przekształcenia odpowiednich równań są proste). Zatem wybieramy sposób 2. Jak się zmienia y? Zmienna y zmienia się zgodnie z niebieską strzałką na całym obszarze D. Ustalimy granice całkowania. Musimy wyrazić wzory opisujące krzywe w postaci y = ... y = −x (góra) y = 3x (dół) Zatem granice całkowania po y to −x ≤ y ≤ 3x. Teraz ustalamy granice x. Zmienna x zmienia się od 0 do 1. Stąd też granice całkowania po x to 0 ≤ x ≤ 1. ∬xy2dxdy = ∫0...1 dx ∫−x...3x xy2dy = iterujemy...
30 gru 13:13
Trivial: Powinno być oczywiście na odwrót − nie wiem o czym myślałem pisząc to. emotka y = 3x (góra) y = −x (dół)
30 gru 13:16
gwiazda: dzięki emotka kminie , z trójkątem robię zadania wychodzi mi , mam jeszcze z taką z e jakbyś znalazł trochę czasu i teraz współrzednę biegunowe sie wezme emotka
30 gru 13:59
gwiazda: dzięki emotka kminie , z trójkątem robię zadania wychodzi mi , mam jeszcze z taką z e jakbyś znalazł trochę czasu i teraz współrzednę biegunowe sie wezme emotka
30 gru 13:59
Trivial: Dawaj teraz. emotka
30 gru 14:01
gwiazda:
 x x 
∫∫y2e−xy2 dxdy x=0 y=1 y=

wiec 0≤x≤2

≤y≤1
 2 2 
ale chodzi mi o wyliczenie podwojne bo to przez czesci ma byc tak ale jak zrobic z e ?
30 gru 14:06
Trivial: Tutaj lepiej całkować jest najpierw po x, bo funkcja podcałkowa jest zdecydowanie prostsza do całkowania po x, niż po y. Gdy całkujemy po x, y2 traktujemy jako stałą i problemu nie ma. emotka Ustalamy granice 0 ≤ x ≤ 2y 0 ≤ y ≤ 1 ∫∫y2e−xy/2dxdy = ∫0...1 y2dy ∫0...2y e−xy/2dx =
 1 
= ∫0...1 y2*[

*e−xy/2]x = 0...2y dy = ∫0...1 −2y*(e−y2 − 1)dy =
 −y/2 

nawias
u=−y2, du=−2ydy
nawias
nawias
0..1→0..−1
nawias
 1 
=
= ∫0...−1 (eu−1)du = [eu−u]u = 0...−1 =

.
  e 
30 gru 14:28
gwiazda: dzięki wielkie rozumiem i dziękuje Ci za pomoc w styczniu się wezmę za resztę całek , bo na dziś już dokończę resztę emotka
30 gru 14:32
Trivial: Ale jeśli chcesz całkować najpierw po y to też jest to możliwe. Będziesz musiała policzyć całkę przy założeniu, że x jest jakąś stałą.

nawias
u = y2 v' = e−xy/2
nawias
nawias
u' = 2y v = −(2/x)e−xy/2
nawias

∫y2e−xy/2dy =
=

2y2 4 
= −

e−xy/2 +

∫ye−xy/2dy = ... podobnie.
 x x 
30 gru 14:36
gwiazda: Pierwszy sposób latwiejszy zdecydowanie emotka nauczyć się należy kiedy po czym napiew całkować ,żeby łatwiej było emotka oj dużo zadań musze zrobić by to wiedzieć emotka
30 gru 14:38