Interesuje nas obszar zakreskowany na fioletowo, nazwijmy go D. Możemy iterować całkę
na dwa sposoby.
1. Najpierw po x, a potem po y.
Ten sposób jest bardziej pracochłonny, bo musimy rozbić obszar D na dwa obszary
normalne.
2. Najpierw po y, a potem po x.
Ten sposób jest zdecydowanie szybszy (mamy jeden obszar normalny, a przekształcenia
odpowiednich równań są proste).
Zatem wybieramy sposób 2. Jak się zmienia y? Zmienna y zmienia się zgodnie z niebieską
strzałką na całym obszarze D. Ustalimy granice całkowania. Musimy wyrazić wzory opisujące
krzywe w postaci y = ...
y = −x (góra)
y = 3√x (dół)
Zatem granice całkowania po y to −x ≤ y ≤ 3√x.
Teraz ustalamy granice x. Zmienna x zmienia się od 0 do 1.
Stąd też granice całkowania po x to 0 ≤ x ≤ 1.
∬xy2dxdy = ∫0...1 dx ∫−x...3√x xy2dy = iterujemy...
y = 3√x (góra)
y = −x (dół)
kminie , z trójkątem robię zadania wychodzi mi , mam jeszcze z taką z e jakbyś
znalazł trochę czasu i teraz współrzednę biegunowe sie wezme
kminie , z trójkątem robię zadania wychodzi mi , mam jeszcze z taką z e jakbyś
znalazł trochę czasu i teraz współrzednę biegunowe sie wezme
| x | x | |||
∫∫y2e−xy2 dxdy x=0 y=1 y= | wiec 0≤x≤2 | ≤y≤1 | ||
| 2 | 2 |
Ustalamy granice
0 ≤ x ≤ 2y
0 ≤ y ≤ 1
∫∫y2e−xy/2dxdy = ∫0...1 y2dy ∫0...2y e−xy/2dx =
| 1 | ||
= ∫0...1 y2*[ | *e−xy/2]x = 0...2y dy = ∫0...1 −2y*(e−y2 − 1)dy = | |
| −y/2 |
| 1 | |||||||||
= | = ∫0...−1 (eu−1)du = [eu−u]u = 0...−1 = | . | ||||||||
| e |
w styczniu się wezmę za resztę całek , bo na
dziś już dokończę resztę
| ||||||||
∫y2e−xy/2dy = | = | |||||||
| 2y2 | 4 | |||
= − | e−xy/2 + | ∫ye−xy/2dy = ... podobnie. | ||
| x | x |
nauczyć się należy kiedy po czym napiew całkować
,żeby łatwiej było
oj dużo zadań musze zrobić by to wiedzieć