Geometria
Neosekt: Oblicz objętość walca, którego przekrój osiowy jest kwadratem o przekątnej 16cm
30 gru 11:33
Aga: a bok kwadratu
H=a
2r=a
d=a√2
d=16
a√2=16
oblicz a.
30 gru 11:41
Neosekt: Do tego momenty też doszedłem tylko nie wiem jak to policzyć z tym pierwiastkiem
30 gru 12:04
Neosekt: up
30 gru 13:54
BLAZEJ_505: dzielisz przez pierwiastek obustronnie i usuwasz niewymierność
30 gru 14:09
30 gru 15:39
Neosekt: ok dzieki teraz tak skoro a=8√2 to r=4√2 tak?
Jeżeli tak to jedzimy dalej:
V=||r2H
V=||(4√2)2x8√2
V=||32x8√2
V=254√2II cm2
Dobrze?
30 gru 19:20
Aga: 32*8=256, reszta ok.
30 gru 19:27
Neosekt: a, przepraszam nie ten klawisz, faktycznie, dzieki wielkie
30 gru 19:31