Geometria
Neosekt: Krawędź boczna prawidłowego ostrosłupa czworokątnego ma długość 20 cm. Wysokość ściany bocznej
ma długość 18 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
30 gru 00:44
Krzysiek: masz wszystkie dane...wystarczy wstawić do wzoru
30 gru 00:47
Neosekt: ale do jakiego wzoru?
30 gru 00:53
Basiek: Krzysiek on ma wys. ściany bocznej, a nie wysokość ostrosłupa

Więc coś jednak musi
policzyć
30 gru 00:55
Krzysiek: Pc =Pp +Pb
30 gru 00:55
Neosekt: no własnie Basiek ma racje
30 gru 00:56
Krzysiek: Basiek no właśnie lepiej

nic nie musi liczyć
30 gru 00:57
Basiek: Ależ ja to ładnie przeczytałam, fakt. pole powierzchni całkowitej, ech

P
p= a
2= 20
2 =400
30 gru 00:57
Basiek: Basiek nie miał racji

Ale miłą ją "mieć", jak się jej nie ma ^^
30 gru 00:58
30 gru 01:02
Basiek: Oj, bardzo UPS.
Czyli to powyżej, to jest źle

Moja wiedza nt stereometrii pochodzi z gim. sprzed 3 lat, więc... w sumie i tak jestem winna

No, to nic

trzeba rozrysować, z boku będzie trójkąt równoramienny, masz dł. boku tego
trójkąta, masz wysokość, z Pitagorasa spokojnie obliczysz sobie dł, podstawy

Potem z
górki....
Tak:?
30 gru 01:05
Neosekt:

b
2=a
2+h
2
18
2=a
2+20
2
324=a
2+400
a
2=400−324
a
2=76
a=
√76
a=
√4x19
a=2
√19x2
a=4
√19
Tak?
30 gru 01:15
Basiek: Wyszło mi tak samo

Super
Teraz :
pole podstawy= a
2
pole boczne= 4 pola takich trójkątów

Napisz wynik, sprawdzimy sobie
30 gru 01:18
Neosekt: Pp=304
Pb= 12axh
Pb=124√19x20
Pb=40√19x4
Pb=160√19+304 cm2
30 gru 01:24
Neosekt: Znaczy Pc=160√19+304 cm2
30 gru 01:25
Basiek: 304 mi się zgadza

Ale Pb już nie

Zerknij 20− to nie jest wysokość

wysokość tego trójkąta to jest 18

popraw− powinno wyjść 4*36
√19=144
√19 
Tak?
30 gru 01:33
Neosekt: ah faktycznie źle na rysunku zaznaczyłem i na to się patrzyłem faktycznie masz racje, ale
zobacz jednak miałem racje na początku że ty masz rację, wcale tak łatwo się tego nie
liczyło
30 gru 01:36
Basiek: ^^ eeee
reasumując− cieszę się, ze miałam rację
30 gru 01:52
Neosekt: Jeszcze raz dzięki za pomoc wspólnymi siłami ale się udało^^
30 gru 01:52
Basiek: 
żaden problem. I wybacz za wpadkę, czasem mi się zdarza, jak nie doczytam lub po prostu się
nie znam
30 gru 01:55