matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
DASTII1665:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2162.html
niech mi ktos madry powie czemu tam jest w czwartej lini ( 2 (1 + tg
2
x ) ?
30 gru 00:16
think:
1
zacznijmy od tego, że (tgx)' =
cos2x
Jakub zapisał:
sin
2
x
cos
2
x
sin
2
x
1 + tg
2
x = 1 +
=
+
=
cos
2
x
cos
2
x
cos
2
x
sin
2
x + cos
2
x
1
=
= (tgx)'
cos
2
x
cos
2
x
zatem użył wygodniejszej formy, bo zapis jest równoważny.
30 gru 09:57
Aga:
1
(tgx)
'
≠
cos2x
30 gru 10:02