Dla pewnego kąta ostrego α jest prawdziwa równość: cosα = 3sinα. Wtedy:
Sławek: Dla pewnego kąta ostrego α jest prawdziwa równość: cosα = 3sinα. Wtedy:
α = 30* ,
tg α = 3 ,
tg α = 1/3 ,
α>60* ?
Moim zdaniem odpowiedź c. Czy dobrze?
Pozdrawiam!
29 gru 23:33
29 gru 23:40
Aga: tak.
29 gru 23:41
Sławek: super. Dziękuje
29 gru 23:42
toja:
sin
α+cos
2α=1
| | √10 | | 3√10 | |
sinα+9sin2α=1 ⇒ sinα= |
| to cosα= |
| |
| | 10 | | 10 | |
| | √10 | | 10 | | 1 | |
to tgα= |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 3√10 | | 3 | |
29 gru 23:44
29 gru 23:44
toja:
oczywiście ma być: sin2α+cos2α=1
29 gru 23:45
toja:
No fakt ..... zmęczenie "materiału"

pozdrawiam
Aga
29 gru 23:47
Aga: Ja Ciebie też pozdrawiam, dobranoc.
29 gru 23:48