Oblicz, pod jakim kątem wznoszą się tory kolejki.
19bp48: hejka może mi ktos pomóc przy tym zadanku bo nie bardzo rozumie trygonometrii

Kolejka prowadząca na szczyt Gubałówki pokonuje na drodze długości ok. 1340m różnicę
wzniesień ok. 300m. Zakładając, że kolejka porusza się wzdłuż linii prostej, oblicz, pod
jakim kątem wznoszą się tory kolejki.
tim: G
| | | | | |___W K
G − Szczyt Góbałówki
|KG| − trasa kolejki
|KG| = 1340
|WG| = 300
α = < WKG
Liczymy sinα czyli
Wyjdzie ileś tam, sprawdzasz w tablicach ile wynosi α.