Całkowanie przez części
Martyna: Całkowanie przez części. HELP

Mam takie trzy przykłady, które stoją mi ością w gardle:
1. ∫xe
x2*(x
2+1) dx
2. ∫e
sinxsin2x dx
Proszę o jakąkolwiek pomoc i wskazówki. Nie jestem najmocniejsza z całek a tym bardziej w
całkowaniu przez części

Z góry dzięki
29 gru 23:11
Krzysiek: 1)podstawienie: t=x
2
a potem jak liczysz przez części to różniczkujesz wielomian
2)sin2x=2sinxcosx
podstawienie t=sinx
3) u'=1
29 gru 23:14
Martyna: Dzięki

a mam jeszcze takie pytanie: skąd mam wiedzieć kiedy mam skończyć całkować
przez części? Tzn chodzi mi o to, że niektóre przykłady całkuje np dwa razy a niektóre tylko
raz.
29 gru 23:38
Krzysiek: chyba nie ma reguły, po prostu jak się przerobi kilka zadań to się 'widzi'
np. ∫x
2 e
x będziemy całkować przez część dwa razy
(bo jak zróżniczkujemy x
2 to będziemy mieć 2x)
a ∫x
3 e
x już trzy razy przez części
29 gru 23:40
Martyna: o właśnie ten przykład co podałeś ostatni ∫x
3e
x to mam rozwiązany w książce. Piszesz, że
całkujemy trzy razy, a tam jest scałkowany raz i jest podany wynik jako zadania skończonego.
Więc jak? nie chciało im się dalej

?
29 gru 23:47
Martyna: Ooo ten ∫x
2e
x też znalałam → scałkowany dwa razy

Moja reakcja jest tylko jedna: wtf?
29 gru 23:58
30 gru 00:11
Krzysiek: Martyna, musi być całkowany przez części 3 razy chyba że był inny przykład i np było jakieś
podstawienie użyte
30 gru 00:22
Martyna: Mogę prosić o sprawdzenie?

∫xe
x2*(x
2+1)= |t=x
2 |
|dt=2x dx|
|
12dt=x dx|
| | 1 | |
...= |
| ∫et*(t+1)dt= |u=t+1, u'=1, v'=et, v=et| = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
|
| [(t+1)*et−∫et*1]= |
| [(t+1)*et−et] |
| | 2 | | 2 | |
Mam nadzieje że czytelnie
30 gru 00:24
Krzysiek: dobrze
30 gru 00:31
Martyna: Przepisuję ten przykład z podęcznika: ∫x
ex dx → oczywiście całkowanie przez części, i wynik
w odpowiedziach→ e
x(x
3−3x
2+6x−6) na moje oko to jest scałkowane tylko raz, powiem nawet że
sobie to zrobiłam

ale dobrze, może po prostu nie rozwiązali wszystkich trzech etapów, chociaż mogli by choć słowo
o tym napisać
30 gru 00:31
Martyna: pomyłka w tej całce, miało być tak: ∫x3ex
30 gru 00:32
Krzysiek: albo inaczej liczyli może "metoda przewidywań" np napisali że rozwiązanie będzie mieć postać
(ax3 +bx2 +cx+d)ex
30 gru 00:39
Martyna: to nie wyjaśnia dlaczego przykład ∫x
2e
x został scałkowany do końca

, ale niech im będzie

poprostu to wprowadziło mnie w błąd, bo myślałam że jest jakaś niepisana reguła do kiedy
całkować, ale jeśli mówisz że nie ma to wierzę na słowo
30 gru 00:56
Martyna: Z ostatnim przykładem mam problem, może przez późną godzinę mam lekkie zaćmienie już

robię tak:
| | x | | x | | 1 | |
∫arctg |
| dx= |u=arctg |
| , u'= |
| , v'=1, v=x| = |
| | 2 | | 2 | | 2+2x2 | |
| | x2 | | x | |
arctg |
| −∫ |
| dx= ? i co dalej? znowu przez części albo przez podstawienie? |
| | 2 | | 2+2x2 | |
30 gru 01:36
Krzysiek: u' źle wyliczone po drugie x/2 to argument arctg więc nie można go pomnożyć przez x
Tak taką całkę przez podstawienie
30 gru 01:41
Martyna: A dlaczego u' źle wyliczone?
| | x | | 1 | | 1 | | 1 | |
(arctg |
| )'=(arctgx)' * ( |
| x)' = |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 1+x2 | | 2 | |
30 gru 01:48
Krzysiek: źle... Nie możesz tak robić
| | 4 | |
(arctgx/2)' = |
| *(x/2)' |
| | 4+x2 | |
30 gru 01:54
Martyna: Czyli tak:
całkuję przez części tak jak wyżej z Twoją pochodną i dalej:
| | x | | 4x | |
...=arctg |
| *x−∫ |
| [skracam sobie te 4 z 2, co mam nadzieję że jest dozwolone |
| | 2 | | 2*(4+x2) | |
| | x | | 2x | |
 i wychodzi mi→arctgx |
| *x−∫ |
| = | t=4+x2, dt=2x dx | = |
| | 2 | | 4+x2 | |
| | x | | 1 | | x | | x | |
arctg |
| *x−∫ |
| dt=arctg |
| *x−lnt=arctg |
| *x−ln(4+x2) |
| | 2 | | t | | 2 | | 2 | |
30 gru 02:11
Martyna: Dopiero teraz zauważyłam dlaczego źle liczyłam tą pochodną

Dzięki za wszystko
30 gru 02:40