Ile punktów wspólnych ma okrąg o równaniu (x-3)^2 + (y+6)^2 = 10 z osiami współr
Sławek: Ile punktów wspólnych ma okrąg o równaniu (x−3)
2 + (y+6)
2 = 10 z osiami współrzędnych?
Mógłby mi ktos to obliczyć?
Z góry śliczne dzięki i pozdrawiam!
29 gru 22:46
Krzysiek: środek okręgu to punkt (3,−6) promień okręgu to √10
narysuj to Sobie
29 gru 22:47
toja:
29 gru 22:50
Sławek: wychodzi mi, że 2 − czy to prawda?
29 gru 22:51
Sławek: oo
dziękuje bardzo
29 gru 22:51
Aga: Możesz narysować okrąg o środku S(3,−6) i promieniu r=√10
29 gru 22:51
-:): albo podstawiając x=0 ... policz punkty wspólne z osią 0y
i za y=0 ... punkty wspólne z 0x
29 gru 22:52
toja:
29 gru 22:52
Sławek: Chociaz przyznam szczerze, ze liczyłem to troche na około.

ale tez mi wyszło.
najpierw podstawiłem za x 0 i wyliczyłem y i Δ była >0 więc dwa pkt. wspólne a poźniej za y
podstawiłem 0 i liczyłem x i Δ była mniejsza od 0 więc 0 pkt. wspólnych więc w sumie 2 pkt.
wspolne.
Wiec chyba tak tez mozna, prawda ? Chociaz troche naokoło xD
29 gru 22:52