Geometria analityczna
Myślę, że tak...: Jeszcze jedno z analitycznej

Dane są równania dwóch boków równolegoboku : 2x−y+0, x−3y+0 i pkt. przecięcia jego przekątnych
P=(2,3). Znajdź równania przekątnych.
Tu niestety tez mi nie wychodzi

Wyznaczylem prosta:
Następnie chcialem wyznaczyć prostą AB. W tym celu obliczylem |OP|, który równa się
√13
| | 3 | |
Stwierdzliem, że |OP|=|PB|. W takim razie |PB|=√(x−2)2+( |
| x − |
| | 2 | |
| | 13 | | 13 | | 52 | |
3)2=√ |
| x2−13x+13 czyli x( |
| x − |
| )=0 => x=0 v x=4 B=(4,6). Wg. mnie ten |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
pkt. nie może mieć takich wspólrzednych, bo nie lezal by w takim wypadku na prostej OP. Co tu
jest źle?
29 gru 22:40
Myślę, że tak...: Szukam chętnego. ^^
29 gru 22:52
Krzysiek: niech A=(0,0)
P=(2,3)
czyli
| | 3 | |
C=(4,6), (leży na prostej OP bo 6= |
| *4) ) |
| | 2 | |
prosta AD: y=2x
prosta BC: y=2x−2
| | 1 | | 14 | |
prosta CD: y= |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | |
mam nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłem
29 gru 23:00
Myślę, że tak...: Z tego co widzę to Tobie też wyszlo (4,6). aaa, dobra juz wiem. Zly rysunek zrobilem i dlatego
wydawalo mi się, że pkt. (4,6) nie lezy na prostej OP. Nie potrzebnie golwę zawracalem,
wszystko ok

Dzięki wielkie
29 gru 23:07