Dane są trzy pkt.: A=(1,1); B=(9,5); C=(5,8).
a) wyznacz pkt D tak, by czworokąt ABCD by trapezem prostokątnym, którego kąt przy wierzcholku
A jest prosty;
c) czy w ten trapez można wpisać okrąg?
ad a):
Wyznaczylem prostą:
| 3 | 47 | |||
*BC: y=− | x + | |||
| 4 | 4 |
| 4 | 4 | |||
*CD: y= | x + | |||
| 3 | 3 |
| 3 | 7 | |||
*AD: y=− | x + | |||
| 4 | 4 |
| 1 | ||
Miejsce przecięcia prostych AD i CD to pkt. D. Robię ukad równań i wychodzi mi x= | co | |
| 5 |
| 1 | 11 | |||
DC: y= | x+ | |||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
Jezeli AD: y=−2x+3 to BC musi mieć równanie y= | +b, a nie wiem jak to ma wyjść z tego | |
| 2 |
| ⎧ | 5=9a+b | ||
| ukladu równań | ⎩ | 8=5a+b | ? Odejmując stronami a = −3/4, a nie 1/2... |