Całkowanie przez podstawienie
NavyBlue: Trudna całka

Mam do rozwiązania taką całkę metodą przez podstawienie i nie wiem z której strony to ugryźć
Proszę przynajmniej o wskazówkę co mam podstawić za t.
Z góry dzięki
29 gru 22:06
Krzysiek: t=arctgx
29 gru 22:10
NavyBlue:
t=arctgx
i po podstawieniu:
∫ln|t| dt i nie mam pojęcia co dalej...
29 gru 22:18
Krzysiek: przez części
u'=1
v=lnt
29 gru 22:20
NavyBlue:
u=t u'=1
...=t*lnt − ∫lnt*1 = i znowu ta całka z logarytmu...
help
29 gru 22:29
NavyBlue: wiem że wynik jest taki:
arctgx(ln|arctgx|−1)
29 gru 22:30
29 gru 22:31
NavyBlue: Aaaa no to podstawienia inaczej:
v'=1 v=t
i wszystko wychodzi

Dzięki za pomoc
29 gru 22:38
Krzysiek: podstawienie to samo tylko literki inne
29 gru 22:40
NavyBlue: Pewnie masz rację, ale to są moje pierwsze zadania z całek i pierwsza styczność z nimi, a dwie
godziny tłumaczenia ich na wykładach to chyba dla mnie za mało i po prostu podkładam wszystko
do wzorów
29 gru 22:43