Pierwiastki
Mario: Witajcie, mam problem z tym zadaniem.
Oblicz:
a) pierwiastek z 18 − pierwiastek z 8 + pierwiastek z 98. Wynik powinien wyjść 8 pierwiastek z
2
b) 0,2 pierwiastek z 50 + 0,8 pierwiastek z 72 − 0,3 pierwiastek z 32. Wynik powinien wyjść 4,6
pierwiastek z 2.
Zapewne obliczenie tego jest banalnie proste, ale i tak nie wychodzi.
P.S Jak tu wstawiać znaki np: pierwiastek, ułamek itp.
Z góry dziękuje.
29 gru 21:36
Krzych: a) √18−√8+√98=√9*2−√4*2+√49*2=3√2−2√2+7√2=8√2
b) 0,2√50+0,8√72−0,3√32=0,2√25*2+0,8√36*2−0,3√16*2=
=0,2*5√2+0,8*6√2−0,3*4√2=√2+4,8√2−1,2√2=4,6√2
P.S. Poszukaj, są przykłady jak wstawić wszystkie możliwe znaki.
29 gru 21:46
Mario: Ok, wielkie dzięki Krzychu
29 gru 21:50