Z góry wielkie dzieki
ulka: Oblicz pole trapezu majac dane długości podsaw 11i 6cm oraz ramiona długości 12 i 13 cm
.
24 mar 19:18
tim: Ja próbuję.
__ 6 ___
/ | |\
12 / | | \ 13
/ | | \
/ x__ |__ 6 __ | 5−x \
11
Mamy trapez a także dwa trójkąty prostokątne, gdzie:
A. x2 + h2 = 122
B. (5−x)2 + h2 = 132
Rozwiązujemy układ równań::
x2 + h2 = 169
25 − 10x + x2 + h2 = 144
Wychodzi, iż:
−10x = 0
x = 0
Rysujemy ponownie trapez, gdyż widzimy, że skoro x=0, jest to trapez prostokątny.
__6_
| | 12 | \ 13
| |__11
P = potrafisz policzyć...
24 mar 20:04
tim:
_____6____
| \
| \
12 | \ 13
|_____11______\
24 mar 20:05
Bogdan:
Można zastosować wzór Brahmagupty dla wyznaczenia pola powierzchni P czworokąta
o danych długościach boków: a, b, c, d.
P = √ (p − a)(p − b)(p − c)(p − d) , gdzie p = 12(a + b + c + d)
Ten wzór jest on podobny do wzoru Herona na pole powierzchni trójkąta.
a = 11, b = 13, c = 6, d = 12
p = 12(11 + 13 + 6 + 12) = 21
p − a = 10, p − b = 8, p − c = 15, p − d = 9
−−−
P = √ 10 * 8 * 15 * 9 = √ 5 * 2 * 4 * 2 * 3 * 5 * 9 = 60√3
24 mar 20:42
tim: Ja wole tak po ludzkiemu xD
24 mar 20:44
tim: A czemu ci inny wynik wyszedł?
24 mar 20:44
Bogdan:
To jest po ludzkiemu, bo nic co ludzkie nie powinno być Ci tim obce, a warto zajmując
się matematyką mieć szeroką w tej dziedzinie wiedzę i nie ograniczać do poznanych
szablonow i schematów.
Czy oklepane szablony to jest wg Ciebie po ludzkiemu?
24 mar 20:47
Bogdan:
Wyjaśniam, że podany wzór Brahmagupty można stosować do czworokątów wpisanych
w okrąg. Nie ma w tym zadaniu informacji o takim okręgu okręgu, a więc nie można go
tu zastosować i podany wynik P = 60P{3} nie jest prawidłowy.
−−−−
tim, zwróciłeś uwagę na niepoprawny wynik, za co należą Ci się gratulacje, ale liczyłem
na to, że pójdziesz dalej i sprawdzisz taką nowość dla Ciebie jak wzór Brahmagupty.
Warto jednak ten wzór zapamiętać.
24 mar 21:20
ulka: Ja top zrobiłam tak ze zrobiłam sobie z tego trójkat i tarpez miałam wszytskuego boki
trójkata i ze wzoru herona obliczyłam pole a potem wysokosc trójkata ktora jest taka
sama jak wykokośc trapezu wiec tak chyba tez mozna hm

ale bardzow am dziekuje
24 mar 21:36
ulka: I wogóle to mi pole wyszło 102 cm kwadratowe
a wysokosc 12 cm
24 mar 21:40