wielomiany
rot: rozłóż na czynniki wielomiany:
a) W(x)=x3(x2−7)2−36x
b) W(x)=2x3−x2+3
bardzo proszę o pomoc...
29 gru 19:59
Danieloo: Rozłóż pierwszy do "postaci ogólnej" wtedy może będzie coś widać przynajmniej dla mnie, a w
drugim −1 jest pierwiastkiem.
29 gru 20:06
toja:
a) x(x2−1)(x2−4)(x2−9)= x(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)(x−3)(x+3)
29 gru 20:51
rot: a jak zrobiłeś pkt b?
30 gru 11:21
rot: W(x)=x3(x2−7)2−36x ⇔ x(x2−1)(x2−4)(x2−9) jak do tego doszłaś?
31 gru 11:19
Danieloo: b) W(−1)=0, dalej z Hornera doprowadzisz do postaci funkcji kwadratowej...
31 gru 11:55
mariusz: 59
31 gru 12:50
ICSP: toja bawi się we mnie dziś

x
3(x
2−7)
2 − 36x = x[(x(x
2−7))
2 − 6
2] = x[x
3 − 7x −6][x
3 − 7x + 6] a dalej to już
prosto. Nawet bardzo prosto.
To nawet dobra postać do wzorów *******
31 gru 12:59
rot: dobra,dobra. rozumiem. dziękuję
31 gru 15:50