matematykaszkolna.pl
ostrosłupy bas890: Pilne 1.Wyznacz objętość oraz miarę kąta miedzy ścianą boczną i płaszczyzną podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego, wiedząc że pole jego podstawy jest równe 243, a pole powierzchni bocznej ostrosłupa jest równe 36. 2.W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawedź boczna ma dł.12 i jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 60stopni.Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostroslupa. 3.Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 45stopni, a wysokość tej ściany poprowadzona z wierzchołka ostrosłupa ma długość 32,Wyznacz, objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa. Bardzo prosze o pomoc jesli ktoś wie jak zrobić te zadania i niech pomoże PLISS <prosi >
29 gru 19:39
Krzych: rysunekWydaje mi się, ze w zadaniu pierwszym źle napisałeś dane, bo pole powierzchni bocznej ostrosłupa nie może być mniejsze niż pole podstawy zaś 36<243 Gdyby wysokość ostrosłupa prawidłowego była nieskończenie mała to pole powierzchni bocznej byłoby zbliżone do pola podstawy, ale nigdy nie byłoby mniejsze. Zaraz Ci to ładnie wykażę, słuchaj; Zauważmy, że jeżeli ostrosłup jest prawidłowy to jego podstawa jest sześciokątem foremnym o boku, który możemy oznaczyć jako a, zatem składa się z sześciu przystających trójkątów równobocznych o boku a. Pole trójkąta równobocznego o boku długości a wyraża się wzorem
 a23 

zatem otrzymujemy pierwsze równanie:
 4 
 a23 
6*

=243 Po przekształceniu tego równania otrzymujemy a=4
 4 
Teraz zauważmy, że powierzchnia boczna tego ostrosłupa składa się z sześciu przystających trójkątów równoramiennych o podstawie długości a i wysokości opuszczonej na tą podstawę o długości h, zatem korzystając ze znajomości najbardziej podstawowego wzoru na pole
 1 
trójkąta (P=

ah) możemy ułożyć następne równanie:
 2 
 ah 
6*

=36
 2 
ah=12 4h=12 h=3 Teraz korzystając z wniosku z twierdzenia Pitagorasa możemy obliczyć wysokość ostrosłupa, którą oznaczyłem jako H, lecz w tym celu trzeba najpierw obliczyć długość odcinka oznaczonego przeze mnie jako x. Zauważmy, że jest to wysokość trójkąta równobocznego o boku a,
 a3 
zatem wyraża się wzorem x=

. Po przekształceniu tego wzoru otrzymujemy x=23
 2 
H=h2−x2 H=32−(23)2 H=9−12 H=−3 i tu właśnie pojawia się sprzeczność, o której mówiłem na początku. Tego zadania nie da się rozwiązać.
29 gru 22:28
Krzych: rysunekPrzy rozwiązywaniu tego zadania należy pamiętać, że podstawa ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest sześciokątem foremnym, zatem składa się z sześciu przystających trójkątów równobocznych, zaś powierzchnia boczna składa się z sześciu przystających trójkątów równoramiennych. Z zależności między bokami w trójkącie o kątach 30, 60, 90 stopni mamy:
 12 
a=

czyli a=6
 2 
oraz: H=a3 czyli H=63 Teraz możemy już policzyć pole podstawy potrzebne do policzenia szukanej objętości:
 a23 
Pp=6*

4 
 623 
Pp=6*

4 
 363 
Pp=6*

4 
Pp=543 Teraz policzenie objętości to już bułka z masłem: V=Pp*H V=543*63 V=972 Teraz policzymy pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa. Najpierw należy znaleźć długość odcinka x. Zauważmy, że jest to wysokość trójkąta równobocznego o boku a zatem:
 a3 
x=

2 
 63 
x=

2 
x=33 Teraz korzystając z twierdzenia Pitagorasa policzymy wysokość ściany bocznej, którą oznaczyłem jako h: h=H2+x2 h=(63)2+(33)2 h=135 h=315 Teraz korzystając z poznanego w podstawówce wzoru na pole trójkąta liczymy pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa:
 ah 
Pb=6*

2 
Pb=3*6*315 Pb=5415
29 gru 23:05
Krzych: rysunekPrzy rozwiązywaniu tego zadania należy pamiętać, że podstawa ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest sześciokątem foremnym, zatem składa się z sześciu przystających trójkątów równobocznych, zaś powierzchnia boczna składa się z sześciu przystających trójkątów równoramiennych. Z zależności między bokami w trójkącie o kątach 90, 45, 45 stopni mamy:
 32 
x=

2 
x=3 Oraz: H=x H=3 Po zauważeniu, że x jest wysokością w trójkącie równobocznym o boku a możemy dzięki znajomości wzoru na wysokość trójkąta równobocznego ułożyć następujące równanie:
 a3 
x=

2 
 a3 
3=

2 
 6 
a=

3 
 63 
a=

3 
a=23 Teraz korzystając ze wzoru na pole trójkąta równobocznego w prosty sposób możemy policzyć pole podstawy:
 a23 
Pp=6*

4 
 (23)2*3 
Pp=6*

4 
 123 
Pp=6*

4 
Pp=6*33 Pp=183 Teraz policzymy pole powierzchni bocznej:
 ah 
Pb=6*

2 
 23*32 
Pb=6*

2 
Pb=3*66 Pb=186 Teraz policzymy pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa: Pc=Pp+Pb Pc=183+18{6} Pc=183(1+2) Na koniec zajmiemy się objętością: V=Pp*H V=183*3 V=543
29 gru 23:45
bas890: dziękujeemotka
30 gru 15:23
Krzych: Teraz zauważyłem, że wkradł mi się mały błąd kosmetyczny. Przecież objętość ostrosłupa wyraża się wzorem V=13Pp*H a nie tak jak napisałem V=Pp*h a co za tym idzie w zadaniu 2 objętość ostrosłupa wyniesie nie 972 lecz 324 zaś w zadaniu 3 nie 543 lecz 183
30 gru 20:22
jakub: powinno byc V=16√3 wiec gdzies jest blad emotka szukajcie a znajdziecie , pozdrawiam, jakub
30 gru 20:24
Krzych: aach.. masz racje jakubie, popelnilem blad, przepraszam i dziekuje za poprawe
30 gru 20:25