
1.Wyznacz objętość oraz miarę kąta miedzy ścianą boczną i płaszczyzną podstawy ostrosłupa
prawidłowego sześciokątnego, wiedząc że pole jego podstawy jest równe 24√3, a pole
powierzchni bocznej ostrosłupa jest równe 36.
2.W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawedź boczna ma dł.12 i jest nachylona do
plaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 60stopni.Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej
tego ostroslupa.
3.Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem o mierze 45stopni, a wysokość tej ściany poprowadzona z wierzchołka ostrosłupa ma
długość 3√2,Wyznacz, objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
Bardzo prosze o pomoc jesli ktoś wie jak zrobić te zadania i niech pomoże PLISS <prosi >
Wydaje mi się, ze w zadaniu pierwszym źle napisałeś dane, bo pole powierzchni bocznej
ostrosłupa nie może być mniejsze niż pole podstawy zaś 36<24√3 Gdyby wysokość ostrosłupa
prawidłowego była nieskończenie mała to pole powierzchni bocznej byłoby zbliżone do pola
podstawy, ale nigdy nie byłoby mniejsze. Zaraz Ci to ładnie wykażę, słuchaj;
Zauważmy, że jeżeli ostrosłup jest prawidłowy to jego podstawa jest sześciokątem foremnym o
boku, który możemy oznaczyć jako a, zatem składa się z sześciu przystających trójkątów
równobocznych o boku a. Pole trójkąta równobocznego o boku długości a wyraża się wzorem
| a2√3 | ||
zatem otrzymujemy pierwsze równanie: | ||
| 4 |
| a2√3 | ||
6* | =24√3 Po przekształceniu tego równania otrzymujemy a=4 | |
| 4 |
| 1 | ||
trójkąta (P= | ah) możemy ułożyć następne równanie: | |
| 2 |
| ah | ||
6* | =36 | |
| 2 |
| a√3 | ||
zatem wyraża się wzorem x= | . Po przekształceniu tego wzoru otrzymujemy x=2√3 | |
| 2 |
Przy rozwiązywaniu tego zadania należy pamiętać, że podstawa ostrosłupa prawidłowego
sześciokątnego jest sześciokątem foremnym, zatem składa się z sześciu przystających trójkątów
równobocznych, zaś powierzchnia boczna składa się z sześciu przystających trójkątów
równoramiennych.
Z zależności między bokami w trójkącie o kątach 30, 60, 90 stopni mamy:
| 12 | ||
a= | czyli a=6 | |
| 2 |
| a2√3 | ||
Pp=6* | ||
| 4 |
| 62√3 | ||
Pp=6* | ||
| 4 |
| 36√3 | ||
Pp=6* | ||
| 4 |
| a√3 | ||
x= | ||
| 2 |
| 6√3 | ||
x= | ||
| 2 |
| ah | ||
Pb=6* | ||
| 2 |
Przy rozwiązywaniu tego zadania należy pamiętać, że podstawa ostrosłupa prawidłowego
sześciokątnego jest sześciokątem foremnym, zatem składa się z sześciu przystających trójkątów
równobocznych, zaś powierzchnia boczna składa się z sześciu przystających trójkątów
równoramiennych.
Z zależności między bokami w trójkącie o kątach 90, 45, 45 stopni mamy:
| 3√2 | ||
x= | ||
| √2 |
| a√3 | ||
x= | ||
| 2 |
| a√3 | ||
3= | ||
| 2 |
| 6 | ||
a= | ||
| √3 |
| 6√3 | ||
a= | ||
| 3 |
| a2√3 | ||
Pp=6* | ||
| 4 |
| (2√3)2*√3 | ||
Pp=6* | ||
| 4 |
| 12√3 | ||
Pp=6* | ||
| 4 |
| ah | ||
Pb=6* | ||
| 2 |
| 2√3*3√2 | ||
Pb=6* | ||
| 2 |
szukajcie a znajdziecie , pozdrawiam, jakub