twierdzenie sinusów?
FredS: Udowodnij że jeżeli. α, β są miarami kątów trójkąta, to sinα + sinβ> sin ( α+β)
29 gru 18:51
Rivek: podstawiasz sin(α+β)=sinαcosβ+cosαsinβ
sinα+sinβ>sinαcosβ+cosαsinβ
porządkujemy i wyciągamy przed nawias
sinα(1−cosβ)+sinβ(1−cosα)>0
Zauważmy, że wartość cosinusa jest maksymalnie 1. tak więc mamy dodawanie czynników większych
lub równych zero.
czyli jedyny problem gdy było by 0. Ale zauważmy, że cosx=0 dla 90o, no, a dwa kąty w
trójkącie nie mogą być proste. Stąd niemożliwa jest opcja, że sinα(1−cosβ)+sinβ(1−cosα)=0
29 gru 20:17
Danieloo: sin(α+β)=sinαcosβ+sinβcosα
Skoro α i β są miarami kątów trójkąt to cosβ i cosα są liczbami mniejszymi od 1, więc jeżeli
pomnożysz sinα i sinβ przez coś mniejszego od 1 to dostaniesz coś mniejszego od sinα i sinβ.
29 gru 20:18
Rivek: Oczywiście, wartość sinx dla x∊(0,π) też jest dodatnia, co należy podkreślić.
29 gru 20:19
toja:

a+b >c i γ= 180
o−(α+β) sin(180
o−(α+β))= sin(α+β)
ze wzoru sinusów :
| a | | b | | c | |
| =2R , |
| =2R, |
| = 2R , |
| sinα | | sinβ | | sinγ | |
R >0 −−− dł. promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
zatem a= 2R*sinα, b= 2R*sinβ , c= 2R*sin(α+β)
z warunku trójkąta a+b>c
2R*sinα+2R*sinβ>2R*sin(α+β) /:2R
sinα+sinβ> sin(α+β)
c.n.u.
29 gru 20:39