Przedstaw wyrażenie w postaci logarytmu pewnej liczby
ysiulec: Gdzie robię byka?
| | 1 | | 1 | |
mam taki przykład: |
| − log58x3 − 2log5√xy + |
| |
| | 3 | | 2 | |
No to ja robię tak:
... = log
58x
3 * 1/3 + log
5(x
1/2 * y)
−2 + log
5√5 = (korzystam z twierdzenia o
logarytmie iloczynu)
... = log
58x + log
5(x
1/2 * −2) + log
5y
−2 + log
5√5 =
| | 1 | | 1 | |
... = log58x + log5 |
| + log5 |
| + log5√5 = |
| | x | | y2 | |
| | 1 | | 1 | |
= log5(8x * |
| * |
| * √5) = |
| | x | | y2 | |
| | 8√5 | | 2√5 | |
= log5 |
| ← a ma wyjść |
| |
| | y2 | | y2 | |
Gdzie jest babol?
29 gru 18:40
toja:
Czy zapis jest taki ?
| 1 | |
| *log bo napisałeś minusa ! |
| 3 | |
29 gru 19:33
toja:
tu jest błąd!
(8x3)1/3= 2x
29 gru 19:35
toja:
Widzisz już tego "byka" ?
29 gru 19:36
ysiulec: hm?
29 gru 22:47
ysiulec: aa, tak widzę. Bo skorzystałem z (ax)y = ax*y
29 gru 22:50
toja:
29 gru 22:51
ysiulec:
29 gru 23:06