Help!!
matura_z_matematyki: Witam wszystkich serdecznie

Mam problem z takim zadaniem:
Dany jest czworokat ABCD wpisany w okrąg. Wyznacz długość boki BC, jeśli wiadomo, ze
AB=4, AD= 6, DC=5 i kat DAB=120stopni.
24 mar 19:14
Basia:
z tw.cosinusów wylicz |BD|
kąt BCD jest kątem wpisanym opartym na łuku BCD
kat BAD = 120 jest kątem wpisanym opartym na łuku BAD
łuki BCD i BAD sumują się do koła
na tej podstawie wyliczasz kąt BCD
i znowu z tw.cosinusów wyliczasz |BC|
24 mar 19:19
matura_z_matematyki: Dziękuję Basiu
24 mar 19:25
Basia: ostatnie z sinusów (nie z cosinusów)
24 mar 19:26
matura_z_matematyki: jak z tego twierdzenia sinusów?
24 mar 19:39
%3Cb%3EBasia%3A%3C%2Fb%3E%20nie%20jednak%20z%20cosinus%C3%B3w%3B%20zdawa%C5%82o%20mi%20si%C4%99%2C%20%C5%BCe%20b%C4%99dzie%20pro%C5%9Bciej%2C%20ale%20si%C4%99%20nie%20da%0A%0A%0A
24 mar 19:43
Basia: nie jednak z cosinusów; zdawało mi się, że będzie prościej, ale się nie da
24 mar 19:43
Basia: jednak z cosinusów (myślałam, że będzie prościej ale się nie da)
24 mar 19:43
matura_z_matematyki: no tak własnie sie zastanawiałem jak z tych sinusów liczyc... ale i z cosinusów mi nie
wychodzi

ten bc mi wyszedł 2
√19, kat bcd 60 st. Powiedz czy to chociaz dobrze

Proszę
24 mar 19:45
matura_z_matematyki: BD a nie BC
24 mar 19:46
Basia:
BD2 = AB2 + AD2 − 2*AB*AD*cos120 = 16 + 36 − 2*4*6*(−12) = 52 + 24 = 76
BD i kąt masz dobrze
teraz:
BD2 = BC2 + CD2 − 2*BC*CD*cos60
76 = BC2 + 25 − 2*BC*5*12
76 = BC2 − 5*BC + 25
BC2 − 5*BC − 51 = 0
Δ i pierwiastki
24 mar 20:01
matura_z_matematyki: no to taki liczyłem i myslałem ze cos zle, ale widocznie skonczyły sie czasy kiedy to bok
jakiejś figury wychodzi np 7

Dzieki
24 mar 20:09
Basia: wyjdzie 9 czyli nie tak źle
24 mar 20:10
Basia: a nie nie 9, ale też ładnie bo 11
√229 = 17
24 mar 20:12
tim: √229 = 17?
24 mar 20:14
Basia: a co źle pomnożyłam ?
oj z 289 nie z 229
no to paskudztwa wyjdą
24 mar 20:17