PROblem
TOmek: Niech W(x)= x2 + mx + 36.
a) Wyznacz te wartości parametru m, dla których W(x)=0 ma dwa różne pierwiastki dodatnie.
| | W(x) | |
b) Dla jakich wartości parametru m, równanie |
| =0 ma jeden pierwiastek? |
| | x−4 | |
−−−−−−−−−−−−−
a) jasne
b) juz coś mi nie gra
(x
2+mx+36)(x−4)=0 x≠4
Δ=0
m
2−144=0
(m−12)(m+12)=0
m=−12
m=12
a w odp. wylatuje mi ,ze m={−13,−12,12}
skąd te −13
29 gru 17:46
ZKS:
W(x) ma jeden pierwiastek ale f(4) ≠ 0 lub ma dwa pierwiastki skąd jeden jest równy x = 4.
(x − 4)(x − a) = x2 − (4 + a)x + 4a
4a = 36 ⇒ a = 9
−(4 + a) = m
−4 − 9 = m ⇒ m = −13
29 gru 17:52
rumpek: Tutaj jedynym haczykiem jest to, że mogą być dla (x
2 + mx + 36) dwa rozwiązania ale jedno z
nich to x = 4, dlatego wtedy będzie jedno rozwiązanie. Musisz zatem rozważyć jeszcze przypadek
x = 4. Podstawiasz i masz

W(x) = x
2 + mx + 36
W(4) = 16 + 4m + 36 = 0
4m = −16 − 36
4m = −52 / : (−4)
m = −13
29 gru 17:54
TOmek: aha czaje, ale cwaniackie zadanko
29 gru 17:54
TOmek: dziekuje pięknie
29 gru 17:55
rumpek: jaki teraz zbiór robisz

? bo Operon to to nie jest
29 gru 17:57
TOmek: wydrukowałem sobie 7 arkuszów z Aksjomatu i 6 arkuszów z "nowa era 2010". To mam nadzieje
zrobie do konca marca i ostatni miesiąc będę konczył zbiór arkuszów Pazdro
29 gru 17:58
rumpek: masz gdzieś te z Aksjomatu

?
29 gru 18:00
TOmek: jak cos to na chomikuj.pl (przepraszam za reklamę) masz całą ksiązke Aksjomatu w pdf (chyba
nawet ZKS ją polecał)
Dosyć fajne zadanka
29 gru 18:00
rumpek: 
29 gru 18:02
29 gru 18:02
ZKS:
Nawet bardzo ją polecałem bo jest naprawdę bardzo dobrym zbiorem.
29 gru 18:03
TOmek: widzisz
29 gru 18:04
rumpek: na rapidzie znajde
29 gru 18:05
ZKS:
Sam z niego robiłem zadania bo nauczycielka dawała mi kserówki tego zbioru.
29 gru 18:06
TOmek: ja robie juz 2 dni ten zbiór i jestem zadowolony, zadania bardzo róznorodne i co poniektóre
bardzo trudne
29 gru 18:08
rumpek: mi pozyczyła ksiazke OE Pazdro

10 arkuszy, fajne nawet zadania. I nawet sporo na dowodzenie
w stereometrii
29 gru 18:08
ZKS:
Też mi pożyczyła arkusze Pazdro ale mało ich robiłem dlatego może nie lubię dowodów
geometrycznych.
29 gru 18:10
rumpek: ja tam nawet ostatnio zacząłem robić, do stereometrii nie mogę się przekonać

Mam uraz z
gimnazjum

w gimnazjum miałem tylko stereometrie na 4 lekcjach

powiedziała:
"Najważniejsze aby umieć zaznaczyć kąt między dwoma sąsiednimi ścianami bocznymi w
ostrosłupach" i na tym zakończyła się moja edukacja
29 gru 18:13
TOmek: niebieska ksiązka pazdro, taa. Zadania z ciągów są potęznie hardcorowe
29 gru 18:13