całka z e^2x i e^x
lll: jak obliczyć przez podstawienie taką cąłkę:
29 gru 17:34
lll: jakie podstawienie zastosować?
29 gru 17:40
bvc: Probowales za e
x +1
29 gru 17:41
bvc: Mi coś wyszło, ale nie jestem pewny
29 gru 17:41
lll: co wtedy podstawić za e2xdx ?
29 gru 17:42
bvc: jak zróżniczkujesz dostajesz dt = e
x * dx czyli po podstawieniu mi sie wydaje, ze to powinno
wygladac tak:
29 gru 17:45
bvc: żeby to łatwiej zauważyć rozpisze
| | e2x | | ex | |
∫ |
| = ∫ |
| * ex * dx |
| | 4√1+ex | | 4√1+ex | |
29 gru 17:48
bvc: Pasuje
29 gru 17:50
bvc: Dopiero zaczynam przygode z calkami, wiec reki sobie uciac nie dam, ale chyba pasuje?
29 gru 17:54
ZKS:
bvc nie bardzo pasuje.
t = e
x + 1 ⇒ e
x = t − 1
e
xdx = dt
29 gru 17:58
bvc: To moj blad, przepraszam, w takim razie @ZKS wiesz jak to zrobic?
29 gru 18:00
ZKS:
Dalej chyba nie powinno być problemu?
29 gru 18:05
bvc: Dzieki
29 gru 18:12
lll: dzięki za pomoc
29 gru 18:22