Fizyka
Adam: Jaka jest prędkość srednia samochodu który jedzie z prędkością 20m/s ?
29 gru 17:16
Danieloo: 20m/s
29 gru 17:18
Adam: a czemu nie 10 ?
29 gru 17:20
Adam: wkleje całe polecenie:
Oblicz drogę hamowania samochodu, który jedzie z prędkością 20 m/s. Czas
hamowania wynosi 5 sekund, a prędkość samochodu maleje jednostajnie
29 gru 17:21
: Średnia tu jest niepotrzebna
Oblicza to z równań kinematycznych.
s=Vp*t−1/2at2
Vk=Vp−at
Vp=20m/s
Vk=0
t=5s
2 równania i 2 niewiadome, dalej sam dasz radę
29 gru 17:24
Danieloo: I na przyszłość wklejaj całe polecenia

.
29 gru 17:26
Adam: wzór ci się trochę pomylił zamiast − miał być +
29 gru 17:31
Danieloo: W ruchu opóźnionym jest minus a nie plus.
29 gru 17:35
Danieloo: Aczkolwiek robiąc z plus też Ci wyjdzie przy założeniu ujemnego przyspieszenia.
29 gru 17:36
Adam: czyli jeżeli jest ruch opóźnony to te dwa wzory
s=Vp*t−1/2at2
Vk=Vp−at
a w ruchu przyspieszonym
s=Vp*t+1/2at2
Vk=Vp+at
29 gru 17:40
Danieloo: Tak

, ale jak pisałem wyżej opóźniony da się też liczyć z plusami.
29 gru 17:45
Adam: dzięki fajnie że zainteresowałeś się zadaniem związanym z fizyką

Mam jeszcze jedno zadanie napiszę w innym poście jakby ci się chciało możesz mi dać jakąś
wskazówkę
29 gru 17:47