matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstrema lokalne
tester:
x
3
− 2x
2
+ 1
Czy możliwe jest, aby funkcja f(x) =
x
2
− 2x + 1
nie miała ekstremów lokalnych? Liczę przebieg tej funkcji i za cholerę warunek konieczny na to nie chce być spełniony. Wolfram na ten temat też milczy, ale on wskazuje na to, że nie ma ekstremów globalnych, nie wspomina nic o lokalnych:
http://www.wolframalpha.com/input/?_=1325174342644&i=max%7bf(x)+%3d+(x%5e3+-+2x%5e2++%2b+1)%2f(x%5e2+-+2x+%2b+1)%7d&fp=1&incTime=true
29 gru 17:03
Vizer:
Jasne, że funkcja może nie mieć ekstremów lokalnych.
29 gru 17:04